Thursday, July 18, 2013

Cum a invatat Ema culorile?

Asta chiar e o intrebare, pentru ca nici eu nu stiu exact cum a invatat Ema culorile, cel mai potrivit raspuns ar fi cred ca le-a invatat cumva singura si pe toate deodata!

Nu am pus deloc accent pe invatatul sistematic al culorilor, cred ca m-am gandit ca e prea devreme si are sa fie clar cand Ema va fi interesata de ele, asadar nu i-am pregatit activitati anume pentru a le invata, dar totusi am vorbit despre culorile obiectelor de cate ori a fost ocazia. Am avut intentia sa ii fac si niste cosulete doar intr-o culoare (unul doar cu obiecte galbene, unul doar cu obiecte rosii, etc) pentru a le izola si a-i fi mai usor sa le observe, dar probabil i le-am oferit prea repede (pe la 16-17 luni) si Ema n-a parut deloc interesata de ele, asa incat m-am gandit atunci sa le mai aman.Ce am facut insa in mod frecvent a fost sa ne uitam prin cartea noastra cu culori (un cadou tare drag si folositor) si sa adunam pe fiecare pagina din carte obiecte din jurul nostru care au culoarea respectiva. Astfel m-am gandit ca Ema ar intelege mai usor ca nu doar obiectele de acolo din carte au o anumita culoare, ci sunt multe lucruri, peste tot, colorate la fel. De asemenea i-am aratat de fiecare data cand ne-am jucat asa ce culori au hainele de pe noi. Nu am vrut ca Ema sa invete culorile "pe de rost", sa stie ca balonul din carte e albastru si atat de exemplu, ci sa le poata identifica peste tot.

Oricum, desi parea mereu atenta, nu mi-am dat seama cat retine ea din toata treaba asta, pentru ca mereu mai mult eu adunam obiectele, eu numeam culorile si ea nu prea spunea nimic. Pana intr-o seara, acum vreo saptamana, i-am propus sa sortam cuburile Lego pe culori si sa facem turnulete cu ele. A parut incantata. Am asezat pe jos cu cub galben, unul rosu si unul albastru, apoi i-am tot oferit cate unul sa il puna ea in turnuletul corespunzator. Le-a pus pe toate fara greseala, ba chiar mi-a raspuns ce culoare au, cand am intrebat-o. Asa am aflat ca la galben spune "gabec", la albastru "batu", la rosu "lotu". Am intrebat-o si de cubul verde apoi, mi-a spus linistita si sigura pe ea ca e "vede". Din seara aceea a invatat rapid sa il recunoasca si pe "chipiu" (portocaliu), "ghi" (gri), "moco" (mov), "lot" (roz). Asa le spune acum, dar vad cum se imbunatateste cumva in fiecare zi si pronuntia lor. Ideea e ca nu le incurca mai deloc (rar verde cu galben, cand trebuie sa le identifice separat), si vad ca ii face placere sa spuna mereu ce culoare au obiectele din jurul ei, i se pare interesant de observat.

Acum cand mancam trebuie sa precizeze de fiecare data ca farfurioara e "chipiu" (portocaliu) sau "gabec" (galben), dupa caz. Acum vad ca se foloseste de cunoasterea culorilor in comunicare. Tati i-a spus intr-o zi sa aduca bicicleta galbena, s-a gandit un pic si a spus: "checa lotu!" (adica ea vrea plimbata pe bicicleta rosie, nu pe cea galbena). Intr-o seara imi povestea, asa, din memorie, ca "bubu, bibiu, vede" (masina lui bubu e verde...), in alta seara a declarat din senin: "pace pita lot!" (ii place paturita roz).  Iar azi ne uitam printr-o carte cu animale si cand a vazut elefantul a spus "ghi". Cum ea "ghi" mai spune si la gazute/insecte, i-am zis ca nu, nu e nici o ghi prin preajma. A fost nelamurita, mi-a aratat si ariciul, a spus iar "ghi", eu iarasi ca nu e nici o ghi. Mi-a aratat pantalonii mei (aveam pantaloni gri, dar tot n-am inteles si credeam ca ea cauta o gazuta la mine pe picior). Apoi i-a venit o idee, s-a dus la raftul cu carti, a luat-o pe cea cu "coloile" (culorile), mi-a deschis la pagina cu gri si mi-a aratat mandra: "ghi"! Atunci am inteles, da, elefantul e gri, Ema! Si s-a luminat toata ca s-a putut face inteleasa in cele din urma :)
Acum ca vad ca e interesata clar de culori, am inceput sa-i alcatuiesc si activitati  pentru a le putea exersa recunoasterea, potrivirea, pronuntia. Activitatea asta cu magneti (inspirata de aici) a avut ceva succes, pentru ca pare incanta de felul cum se lipesc si dezlipesc magnetii. Si de fiecare data trebuie sa imi precizeze ca tavita noastra este "cecu" (are forma de cerc :) Asadar, pe o tava metalica am lipit banza adeziva colorata si Ema trebuie sa insire magnetii pe linia potrivita ca si culoare. Simplu si destul de distractiv :) Acum trebuie sa imi dau seama cum sa complic cumva activitatile astea cu culori :)Ema, 20 de luni

1 comment:

  1. Bine v-am regasit, Adriana&Ema!

    Foarte dragut exercitiul cu magnetii! La noi (1n si 11 luni), orice tentativa a mea sa pun la cale o activitate legata de culori a esuat. Am lasat-o pe Una sa incerce in locul meu - alt esec! :)) In schimb, a retinut culorile din joaca lui cu masinute, i le-am tot numit, a tot intrebat... Bine si asa!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...