Wednesday, November 13, 2013

Invitatie la explorat - Cutie senzoriala de toamna



 Am pregatit toamna asta o cutie senzoriala plina de comori, unele gasite in natura, altele gasite prin magazine, toate perfecte pentru explorat, sortat si aranjat in diferite moduri.


Pentru cutia noasta am folosit: frunze galbene din gradina, ghinde culese de Ema din padure, castane primite cadou, nuci, crizanteme artificiale, batoane de scortisoara, dovleci de polistiren si niste obiecte mici si potrivite cu tema, gasite intr-un set pot-pouri.


Am ascuns comorile mici de toamna sub un strat de frunze si i-am pus Emei la dispozitie o cutie de lemn compartimentata, un castronel si o tavita pentru cuburi de gheata, pentru a putea sorta obiectele pe masura ce le gaseste in cosulet. Ema a inteles repede ideea si a inceput sa puna ghinde la ghinde, castane la castane, etc.




 
Clasificarea obiectelor in functie de un criteriu (in acest caz dupa forma) inseamna alcatuirea de multimi iar invatarea notiunii de multime reprezenta un prim pas in studierea corecta a matematicii la varste mici. Desi Ema stie de ceva vreme toate numerele de la 1 la 10, nu poate inca asocia corect un numar unei multimi de obiecte, dar continuand sa clasifice obiectele in multimi isi va da seama in cele din urma cum sa realizeze si lucrul acesta.


Pe langa cutia compartimentata, am mai introdus in explorarea noastra si o oglinda mare, un element folosit frecvent in educatia de tip Reggio. O oglinda adauga inca o dimensiune jocului, copilul vede astfel intr-un mod diferit obiectele pe care le manipuleaza, ceea ce ii poate da noi idei de joaca. Ema a folosit oglinda in principal ca si suport pentru a crea scene de toamna cu obiectele din cutia senzoriala.



Dupa ce ne-am jucat vreo doua zile cu cosuletul de toamna in casa, vremea a devenit favorabila sa-l scoatem si in gradina, intr-un peisaj de toamna fantastic, ceea ce a adus un plus de noutate activitatii.



Printre avantajele realizarii unei activitati de genul asta chiar in natura s-a aflat si faptul ca Ema a putut sa adauge singura elemente la cutia senzoriala, culegand de exemplu frunze frumoase din copacii din jur :) Am adaugat la joaca si o cutie in forma de casuta, cu foarte multe compartimente, perfecte pentru aranjatul comorilor de toamna.





 Cand cutia senzoriala de toamna si-a mai pierdut din noutate pentru Ema, i-am folosit continutul pentru alte activitati de toamna si chiar pentru a realiza decoruri la petrecerea ei de 2 ani, care a avut ca si tema "padurea toamna".


 Ema, 23 luni

2 comments:

  1. Ce cutie senzorială minunată ați avut! Micuța Ema se descurcă tare bine cu manipularea obiectelor! Felicitări!

    ReplyDelete
  2. Multumim frumos pentru aprecieri!

    ReplyDelete