Reggio Emilia e o abordare inovativa a educatiei timpurii, o abordare care isi are originea in Italia, in regiunea cu acelasi nume. Specific Reggio este considerarea copilului capabil sa se foloseasca de curiozitatea lui nativa pentru a cerceta lumea si a invata despre ea. Toata invatarea e ghidata de copil, de interesele lui, mediul in care se invata are un rol de baza ("al treilea profesor"), asadar trebuie sa fie reprezentat in interior de spatii largi, deschise, luminoase si ordonate, iar joaca in exterior, in natura, e foarte incurajata.
Materiale si jucarii simple, din natura. Loose parts
Invitatie la joaca: obiecte din natura, cuburi si animale de lemn |
Invitatie la joaca: obiecte din natura, cuburi si animale de lemn |
Materialele utilizate sunt de tipul "loose parts" (despre care am scris mai multe aici), si mai ales cele care vin din natura, pentru ca acestea din urma, prin culorile, texturile, mirosurile lor stimuleaza puternic toate simturile. Jucariile sunt de asemenea cat mai simple si fara functii predefinite, ele nu fac nimic anume pentru copil (asa cum de exemplu o jucarie de plastic canta un cantec daca apesi pe un buton), ci situatia e exact inversa, copilul poate face cu ele orice isi imagineaza. Exemple: cuburi de lemn, figurine de animale, omuleti. Cam asta ma gandesc eu ca ar fi o introducere scurta a abordarii Reggio, un articol mult mai amplu si documentat a scris aici Jo, asadar va invit sa il cititi daca sunteti interesati de subiect.
Invitatii la joaca
Invitatie la joaca - Animale din padure |
Noi deocamdata am incercat sa facem si unele activitati in stil Reggio, dar cel mai tare ma folosesc de ideile astea atunci cand alcatuiesc invitatii la joaca pentru Ema, tot un fel de activitati, dar cu final deschis ("open-ended"), ceea ce inseamna ca eu pun la dispozitie materialele, dar Ema e cea care decide ce vrea sa faca de fapt cu ele, nu astept un rezultat anume, asa ca la o activitate clasica (de exemplu sa avem la sfarsit un desen identic cu un model aratat de la inceput), nu, la activitatile de genul asta procesul conteaza mai mult decat un eventual rezultat. E important ca Ema sa exploreze materialele oferite, sa descopere noi moduri de a le folosi, sa le combine cum doreste, sa isi foloseasca simturile pentru a le cerceta in voie, sa nu fie presata sa urmeze niste pasi pentru a ajunge la un final previzibil.
Interesele copilului
Orice activitate Reggio ar trebui sa aiba la baza un interes actual al copilului. Un exemplu: am mers toamna asta in plimbari prin padure si am observat ca frunzele copacilor se schimba din verde in galben si portocaliu, Ema a parut interesata, repeta in mod frecvent "funze gabec, chipiu!" - frunze galbene si portocalii adica, le culegea de jos si le analiza, asadar am alcatuit o activitate de pictat frunze in culori de toamna. I-am pus la dispozitie doar rosu si galben, ea bineinteles le-a amestecat, a observat singura ca se transforma in portocaliu, a pictat frunzele luate direct din copac, le-a folosit ca si stampile, a pictat si cu degetele, a facut amprente cu manutele daca a vrut, a explorat practic culorile de toamna. De altfel, noi abordam in stil Reggio aproape orice activitate de pictura facem ( am scris despre asta mai multe aici ).
Oglinzile
Idee de activitate (provocare) Reggio: oglinda si loose parts (in cazul acesta nasturi) pentru explorat |
O caracteristica de baza a abordarii Reggio o reprezinta folosirea oglinzilor pentru a crea o alta dimensiune si a oferi o perspectiva noua asupra obiectelor folosite de copii in activitati/joaca. Oglinzile incuranjeaza si mai mult la cercetare. Ele pot fi folosite de asemenea ca si suport pentru diferite creatii sau pur si simplu ca si suport pentru joaca.
Invitatie la joaca: o oglinda mare si jucarii simple de lemn. Curcubeul de lemn este de altfel o jucarie tipica Reggio |
Invitatie la joaca: o oglinda mare si jucarii simple de lemn. Curcubeul de lemn este de altfel o jucarie tipica Reggio |
Invitatie la joaca: oglinda, loose parts (pom-pom-uri) si animale polare |
Invitatie la joaca: cuburi de lemn si o oglinda mare ca suport pentru construit |
O varianta simpla de a include o oglinda in joaca noastra a fost sa ofer una alaturi de cosuletul senzorial alcatuit toamna trecuta. Oglinda a putut fi folosita astfel ca suport pentru diferite "tablouri" de toamna.
O activitate clasica Reggio o reprezinta pictatul pe oglinda. Am incercat si noi de curand aceasta experienta senzoriala, folosind in loc de vopsea, spuma de ras colorata:
Colectii de obiecte naturale
Pe langa activitati in stil Reggio insa, incerc sa includ in joaca de zi cu zi a Emei cat mai multe obiecte de tip "loose parts" si mai ales cat mai multe obiecte naturale, pentru ca aspectul de conectare cu natura mi-e foarte drag. Am tot adunat incepand cu toamna trecuta diferite comori si am alcatuit o colectie frumoasa, pe care Ema o foloseste frecvent la joaca.
Combina de exemplu elementele naturale cu plastilina, sau le transforma in diferite lucruri necesare la un moment dat la joaca ( o rondeluta de lemn se transforma de exemplu intr-o farfurie, un bat poate fi un copac, mai multe pietricele puse una langa alta pot crea un drum, etc). Foloseste de asemenea ghindele si castanele pentru a hrani animalele ei din padure :)
Oportunitati de invatare sunt nenumarate in stilul acesta de joaca, folosind "loose parts". Obiectele pot fi sortate dupa forma, dupa culoare, pot fi numarate, pot fi aranjate in diferite modele. Manevrarea in atatea feluri a obiectelor mici bineinteles ca ajuta si la dezvoltarea motricitatii fine, in timp ce jocul imaginativ in care se angajeaza copilul contribuie la dezvoltarea creativitatii si la imbogatirea limbajului.
Panoul luminos
Obiectele de tipul "loose parts" se folosesc in mod frecvent in combinatie cu un panou luminos pentru ca lumina sa fie efectiv un "ingredient" al invitatiilor la joaca.
Explorand culori si forme pe panoul luminos:
Joaca imaginativa cu pinguini pe panoul luminos:
Pictam si topim inimioare de gheata pe panoul luminos:
Pe masura ce ma documentez, ideile Reggio imi plac tot mai si tot mai mult asadar le vom aplica in continuare in joaca si activitatile noastre.
Vreau sa va recomand in incheiere niste articole in engleza in care se explica foarte detaliat atat principiile educatiei Reggio cat si moduri de aplicare ale acestora:
http://www.aneverydaystory.com/beginners-guide-to-reggio-emilia/main-principles/
http://www.aneverydaystory.com/2013/03/05/the-theory-of-loose-parts/
http://www.aneverydaystory.com/beginners-guide-to-reggio-emilia/reggio-materials/mirrors/
http://www.aneverydaystory.com/beginners-guide-to-reggio-emilia/reggio-materials/blocks/
http://www.aneverydaystory.com/beginners-guide-to-reggio-emilia/setting-up-a-reggio-inspired-activity/
http://www.racheous.com/reggio-inspired/what-provocation-reggio/
http://www.racheous.com/kids-activities/invitations-play/
http://www.racheous.com/kids-activities/reggio-loose-parts/
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteArticolul este minunat! Felicitări pentru meticulozitate și rigurozitate. Fotografiile emană multă bucurie, mirare, căldură. Spor și idei cât mai frumoase pentru voi, care faceți o echipă de nota 10!
ReplyDeleteMultumesc mult! Apreciez vizita si comentariul plin de laude :)
DeleteCurcubel ăla m-a cucerit! Spune-mi de unde l-ai achiziționat?
ReplyDeleteCurcubeul e de la Julia Toys :)
Deletefoarte frumos articolul. acum te-am descoperit si sunt fascinata de activitatile voastre. cu cat citesc si eu mai mult despre abordarea reggio cu atat imi place mai mult. ai putea te rog pe viitor sa pui si linkuri de unde achizitionezi materialele ca nu stiu incotro sa ma indrept - bineinteles in afara de cele din natura dar cele din lemn ori cele gen loose parts. multumesc
ReplyDeleteMultumesc pentru vizita si pentru aprecieri. Am sa incerc sa tin cont de sfat si sa precizez in articole viitoare si sursa de unde am achizitionat materiale, unde e cazul. Daca te intereseaza ceva anume, poti sa ma intrebi insa :)
DeleteFelicitari! Sunteti superbe! Am descoperit blogul fix acum 5 minute si m-ati cucerit! Imaginile ma fac sa-mi para rau ca nu mai sunt copil, dar sunt sigura ca ma pot bucura si ca mama de jocuri. Pentru ca nu stiu foarte multe despre metodele de joaca prezentate, as avea o intrebare. Pentru bebelusul meu de 6 luni ce fel de activitati senzoriale as putea construi? Multumesc mult!
ReplyDelete