Sunday, November 24, 2013

Marul in cele patru anotimpuri


 Ema are de vreo cateva luni un set de puzzle-uri pentru copii micuti si e cel mai probabil jocul ei preferat. L-a indragit din prima clipa in care l-a vazut, desi m-am fost gandit initial ca e prea complicat pentru ea, avea pe atunci cam 18 luni. E vorba de 4 puzzle-uri cu putine piese care reprezinta un copac, un mar mai exact, in cele patru anotimpuri. Am avut asadar ocazia sa vorbesc cu Ema despre schimbarile care se produc in natura in functie de anotimpuri. Am observat impreuna ca primavara sunt floricele in copac, vara sunt mere, toamna frunzele se fac din verde galbene si iarna nu mai sunt deloc frunze, ci doar zapada. Ema a invatat in felul acesta repede anotimpurile si poate sa le recunoasca in principal in functie de culoarea frunzelor din copac, dar si in functie de alte elemente, de exemplu primavara este desenata si o pasare, iarna un om de zapada. Faptul ca toamna frunzele copacilor sunt galbene i-a ramas adanc intiparit in minte, probabil datorita deselor noastre plimbari prin padure, unde a putut sa observe copacii in voie ( si aproapte toti aveau frunze "gabene", nu "vede" :) ).

In ceea ce priveste facutul efectiv al puzzle-urilor, o vreme Ema ma punea pe mine sa le fac, apoi a inceput sa imi dea ea in mod corect toate piesele pentru cate un anumit puzzle, acum le poate face singura aproape mereu, ii e un pic greu la cel cu iarna, pentru ca e format din 4 piese si trebuie sa i le mai rotesc eu corect, apoi ea le poate imbina fara probleme.


Pentru ca am facut o serie de activitati cu tema "Marul", m-am folosit de puzzle-ul indragit al Emei pentru a alcatui o activitate mai complexa, in timpul careia sa putem recapitula ce cunoaste despre anotimpuri si despre mar, ca si copac.


Am pus asadar alaturi de cele patru puzzle-uri un set de tablouase mici, tablouase care reprezinta tot un mar in toate anotimpurile si un set de cartonase, reprezentand de asemenea anotimpurile si pe care am scris si denumirea acestora.




Ema a trebuit sa potriveasca cate un puzzle cu cate un tablouas si un cartonas. Anotimpurile reprezentate de cartonase le recunoaste tot dupa culorile frunzelor, evident, si nu dupa denumire, dar m-am gandit ca nu strica sa vada litere si le vom putea folosi astfel si pe viitor, pentru activitati mai complicate poate.

Ema incercand sa faca singura puzzle-ul si sa-l potriveasca la locul lui:


O activitate care i s-a parut Emei foarte interesanta, mai ales ca a fost construita in jurul jocului ei preferat :)


Ema, 23-24 luni

7 comments:

  1. Foarte frumoasa activitatea voastra la fel si materialele..

    ReplyDelete
  2. Ce frumos! Imi place mult ideea tablouaselor cu anotimpuri, ma gandesc sa incerc ceva asemanator pentru Petru. Chiar asta e tema pe care o tot invarte pe toate partile si Una - anotimpurile, si ma tot intrebam ce-as putea face in mod deosebit cu Petru.

    Foarte frumoasa si foarte utila postarea ta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ce ma bucur ca a fost de folos postarea mea! Am o retinere acum sa mai postez activitati de toamna, sau care n-au legatura cu Craciunul, pentru ca deja e decembrie aproape, dar mai am asa de multe idei nepostate, asa e cu lipsa de timp :)

      Delete
  3. Cât de frumos! Ema e minunată!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumim mult, mult pentru aprecieri! :) Nu sunt toti copilasii minunati? :)

      Delete
  4. Buna! Chiar daca nu am mai comentat la nici un alt articol, urmaresc de cateva luni blogul tau. Am un baietel de 19 luni si de cand sunt preocupata si de activitati educative pentru el si nu numai de joaca propriu zisa am dat peste blogul tau. Si bine am facut pentru ca este o reala sursa de inspiratie! Felicitari pentru tot ce faci cu si pentru Ema!
    Mai stii de unde ai puzzle-ul cu copacelul? Tare interesant este si tot caut ceva asemanator si nu gasesc :( Merci, Ana.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...