Am adunat cu timpul tot felul de obiecte folositoare unui astfel de spatiu de joaca, iar acum cateva zile am amenajat in sfarsit "bucataria de vara".
Bucataria are doua zone principale: o masuta pe post de blat de lucru, cu cateva rafturi pentru depozitare si un "aragaz" improvizat de mine dintr-o veche noptiera (am vopsit pur si simplu 4 cercuri negre pentru a face dulapiorul sa semene cu un aragaz). Am cautat sa folosesc rafturi din plastic si cu gauri, deoarece dupa cum spuneam, ploua frecvent, cam prea frecvent, si e nevoie ca apa sa se poata scurge. De asemenea, majoritatea obiectelor si ustensilelor de bucatarie sunt din plastic sau din materiale care se usuca usor si nu sunt afectate de ploaie (desi avem si unele obiecte din lemn, deoarece n-am putut sa rezist :) ).
Am adaugat la bucataria Emei oale mici din email, tava de briose, tavite pentru cuburi de gheata, diferite forme pentru prajituri, recipiente diverse, linguri, polonice, pensule, strecuratoare de ceai, tel, cleste, farfurii, castronase, tavi rotunde, palnii, borcane, pahare, carafa etc. Orice ar fi necesar intr-o bucatarie de fapt, si am incercat ca majoritatea obiectelor sa fie autentice, adica nu din seturi de joaca pentru copii, ci obiecte care chiar se regasesc si intr-o bucatarie adevarata. Copiii prefera intotdeauna sa foloseasca in joaca lor obiecte reale, pe care le utilizeaza si adultii.
Sunt cateva obiecte pe care le am deja de foarte mult timp, cum ar fi tocatoarele de lemn si tava cu bufnita si abia asteptam sa pot amenaja o bucatarioara de joaca in care sa-si gaseasca in sfarsit locul :)
Sub masuta - blat de lucru au incaput la fix inca doua rafturi mari de plastic, unde depozitam deocamdata recipiente mai rar folosite, tavite, iar intr-o cutie cu capac am pus creta, in acest fel o avem mereu la indeamana daca vrem sa scriem pe ciment si nici nu se uda atunci cand ploua. Cred ca am sa mai aduc in acest fel afara si creioane colorate, carioci, vopsea si pensoane, in asa fel incat sa fie usor de accesat daca Ema doreste una din activitatile astea afara (alaturi de bucatarioara ei se afla o masa mare unde se poate scrie/colora/picta).
Am in plan o multime de activitati care se pot desfasura intr-un astfel de spatiu, activitati pe care le voi organiza cu timpul in aceasta vara, atat cat vremea va permite. Deocamdata sunt incantata ca am reusit sa adun la un loc atatea obiecte folositoare activitatilor senzoriale, iar atunci cand avem parte de un pic de vreme frumoasa, pot imediat sa organizez ceva.
Pentru joaca de zi cu zi, neprogramata, m-am gandit sa adaug la bucatarie cateva borcanase cu "ingrediente", pe care Ema sa le poata folosi in mod independent la facut "mancare", "prajituri". Avem asadar trei recipiente cu capac in care am pus paste colorate, pietricele albe si boabe de fasole, dar am de gand sa mai gasesc niste obiecte naturale care s-ar potrivi perfect pentru decorarea creatiilor culinare: ghinde, betisoare mici, conuri de brad, castane, scoici diverse etc. E vorba de obiectele care in cadrul abordarii educationale Reggio poarta denumirea de "loose parts" - pot fi folosite in orice mod isi imagineaza copilul. Mai multe despre loose parts puteti citi in acest articol minunat, daca sunteti interesati.
Potrivite ca si ingrediente sunt de asemenea si alte paste de diferite forme, nautul, orezul, sarea, bilutele de polistiren, orice merge intr-o cutie senzoriala se potriveste si aici, deoarece bucataria e utilata cu tot ce trebuie (recipiente si ustensile) pentru a manevra materialele.
De altfel, exista o multime de materiale senzoriale mai speciale care pot fi adaugate la o bucatarie de exterior pentru a imbogati joaca. In primul rand ma gandesc la noroi, abia astept sa facem placintele de noroi! Se poate folosi pentru gatit si nisip, sau pietris. Pietre de tot felul. Frunze si flori culese din gradina. Aluaturi diverse ( plastilina, foam dough, cloud dough, moon dough ). Vopsea pentru degete facuta in casa. Amidon combinat cu apa. Bicarbonat de sodiu combinat cu otet pentru un experiment stiintific. Rumegus. Posibilitati sunt chiar foarte multe, sa vad acum cate vom reusi sa strecuram in joaca noastra in aceasta vara...
Si chiar fara nici o activitate organizata in mod special in bucataria de vara, simpla joaca libera, nedirijata, cu ingredientele puse permanent la dispozitie e suficienta pentru a ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine . In timp ce "face mancare" copilul rastoarna de fapt materialele dintr-un recipient in altul, le amesteca, le sorteaza, le muta cu diferite ustensile, calculeaza cat incape intr-o anumita oala, apuca piese mici cu degetele etc. Toate aceste activitati motorii sunt foarte necesare in a pregati muschii manutelor pentru scris.
Ce mai sper eu de la bucataria de vara e sa incurajeze joaca imaginativa (pretend play), de care Ema nu prea e atrasa deocamdata (nu se joaca aproape niciodata cu papusi de exemplu). Vreau sa o vad prefacandu-se ca face prajituri si le serveste unei papusi care le asteapta cu nerabdare. Vreau sa o vad imitand ceea ce fac adultii din jurul ei. Are si in casa o bucatarie de jucarie, din lemn, nemaipomenit de draguta, si se joaca uneori cu ea, dar aceasta de afara are avantajul de a putea fi folosita in combinatie cu o multime de materiale senzoriale ( care ar face mizerie mare in casa ), iar cum activitatile senzoriale au fost mereu si au ramas inca preferatele ei, sper sa o atraga mai mult si sa o inspire la joaca :)
Deocamdata s-a jucat de cateva ori cu ingredientele puse la dispozitie si a reusit sa faca si o mancare pentru iepuras, din iarba si frunze. E un inceput :)
Ema, 2 ani si 9 luni
No comments:
Post a Comment