Saturday, November 30, 2013

Invitatie la joaca - Placinta de mere si prajituri din plastilina




Ema a primit luna trecuta, cand a implinit 2 ani, o bucatarie de jucarie si o multime de accesorii pentru ea: set de ceai, cu farfuriute si lingurite, oale de inox, strecuratoare, polonic, forme pentru prajituri, sucitor, farfurii si castronase din sticla (ma bucura faptul ca am reusit sa o feresc pana acum de accesoriile de plastic, eventual colorate roz, imi plac asa de mult materialele autentice pentru joaca celor mici), manusa, sortulet, linguri si spatule din lemn, tot ce e nevoie pentru o bucatarie.


Ema e incantata, in fiecare zi foloseste intr-un mod sau altul bucataria, face mancare papusii Diluta, preferata ei, aranjeaza oalele si farfuriile, taie legume din lemn, etc.


I-am pregatit intr-o zi niste materiale pentru a putea face o placinta de mere ( sa fie in ton cu tema noastra de atunci, merele). Alaturi de setul ei de jucarie pentru prajituri, set format din tava, sucitor, forme pentru copt, si forme pentru decupat, i-am pus un fel de aluat facut de mine (plastilina e un pic fortat numit, pentru ca a iesit cam elastic si lipicios) si boluri mici pline de fructe uscate, fulgi de ovaz si de cocos, pentru a decora prajiturile. In aluat am adaugat scortisoara, pentru a stimula si simtul olfactiv si pentru a semana cat mai mult la miros macar cu placinta de mere :)



Ema si-a luat sortuletul (si el facut dintr-un material cu mere) si s-a jucat o dupa-amiaza intreaga facand tot felul de minunatii pentru Diluta si ai ei prieteni de jucarie, pe care i-am chemat rand pe rand sa guste din creatiile Emei :)




 Pentru ca se afla intr-o perioada in care e fascinata de turnatul dintr-un recipient in altul, a petrecut o buna bucata de timp facand exact asta, resturnand fulgii si restul materialelor dintr-un borcan mare in castronase si apoi invers :) A incercat chiar sa umple formele de prajituri cu amestecul de fulgi pentru decorat:


Placinta noastra cu mere:

 

Si alte feluri de prajituri, decorate in fel si chip. Toate prajiturile au fost bineinteles coapte in cuptorul de jucarie inainte de a fi oferite papuselelor :)






Ca si concluzie, a fost o activitate perfecta pentru o zi de toamna, cu siguranta vom mai coace prajituri si placinte in noua bucatarie, abia astept sa facem si prajituri de iarna, pentru Mos Craciun :)


Ema, 2 ani abia impliniti

Wednesday, November 27, 2013

Pictura cu stampile din mere



Am vazut ideea asta de multe ori pe diferite bloguri si am vrut foarte tare sa ne jucam si noi cu simpaticele stampilute din mere. Si cum am facut in ultima vreme o serie de activitati cu tema "Marul", activitatea asta de pictura a fost foarte potrivita.




I-am pus la dispozitie Emei vopsea rosie, mere taiate in doua, penson pentru a vopsi merele (desi se pot inmuia pur si simplu in culoare, am incercat ambele variante) si multe coli de hartie alba.




 Ema a stampilat cu merele, apoi a incercat sa le picteze, apoi a vrut sa picteze cu degetelele, ca de obicei o activitate foarte "open-ended", adica eu ii prezint niste materiale si o modalitate de a le folosi, dar pana la urma e alegerea ei ce vrea sa faca sau sa creeze cu ele. Rezultatele nu conteaza asa de mult pe cat conteaza procesul - o idee preluata din educatia tip Reggio, care mie imi place din ce in ce mai mult.


Ema, 2 ani abia impliniti

Tuesday, November 26, 2013

Distractii de toamna in aer liber - 10 idei



La sfarsitul lui octombrie am avut o vreme fantastica pe aici, cu temperaturi in jur de 20 de grade si fara vant. In general toamna asta a fost una foarte frumoasa, cu culori superbe si vreme draguta pentru a sta cat de cat pe afara si a gasi diferite distractii specifice perioadei asteia din an.

Acum ca toamna s-a terminat (bine eu mai consider totusi ca e toamna pana la 1 decembrie, nici n-a nins aici inca, dar deja ne-am facut Calendarul de Advent :) ), m-am gandit sa fac o recapitulare a activitatilor si jocurilor prin care am incercat sa ne bucuram de anotimpul asta frumos, anotimpul nostru preferat chiar  - al meu sigur e, pana o sa poata alege si Ema care e al ei, ma gandesc ca pot sa i-l aleg eu :) Un fel de "la revedere" spus toamnei, pana cand vor ingalbeni frunzele si la anul... Asadar, ce a facut Ema pe afara toamna asta?

1. A facut gramezi de frunze si s-a jucat cu ele:



2. S-a plimbat cu roaba, uneori impreuna cu pisoiul nostru, mare amator de distractii de toamna:



3. S-a dat pe toboganul special de toamna, cu o gramada de frunze la capat:



4. A fost in mini-excursii si plimbari prin padure, pentru a culege comori de toamna si pentru a se juca in voie in natura. Asa am descoperit ca e fascinata de paduri, cum ajunge isi ia un bat si incepe sa urce: "sus, sus, sus!"






5. A pictat frunzele portocalii din gradina noastra:


6. A cules mere din copac, cu scara, asa cum a vazut ea intr-o carte:


7. S-a batut cu frunze in casuta din gradina cu unchiul ei:
 
 8. A alergat prin frunze gigantice:


9. A facut un picnic de toamna cu mere coapte:



10. A vizitat gradina zoologica toamna:


Am avut asadar o toamna plina de culori si de activitati pe afara, a fost cel mai frumos anotimp de anul asta pana acum, dar asteptam si iarna, cu zilele ei pline de magie :) Acum ca i-am spus si noi la revedere toamnei, poate sa ninga oricand din partea mea :)


Ema, 22-25 luni

Monday, November 25, 2013

Calendar de Advent cu activitati



Pentru mine luna decembrie cu ale ei zile magice este intr-adevar cea mai frumoasa perioada din an. Am amintiri deosebite legate de Craciun de cand eram mica si il astept in fiecare an cu aceleasi emotii de copil, desi pe an ce trece parca isi mai pierde din farmec si partea comerciala castiga tot mai si tot mai mult teren... Dar acum o am pe Ema, ea era asa de mica anul trecut de Craciun incat acum nu stie nimic despre asta. Vom incerca incetul cu incetul luna viitoare sa descoperim impreuna Craciunul, facand o multime de activitati pe tema asta. Si voi incerca pe cat posibil sa i se para si ei magice zilele lui decembrie si sa ramana cu amintiri dragi pe cand va fi mare.

Imi place foarte mult ideea de calendar de advent si de cativa ani am tot creat cateva, in general numai pentru mine, fara surprize sau chestii de genul asta, doar pentru a numara zilele pana la Craciun :) Anul acesta am facut un calendar special pentru Ema, un calendar pe care sper sa il putem folosi si in anii care vin si sa devina o traditie a noastra. Cum Ema nu mananca dulciuri si nici cadouase nu sunt prea incantata sa ii pun in buzunarale unui calendar, varianta cea mai potrivita mi s-a parut un calendar cu activitati de Craciun. In felul acesta avem planificata o activitate pentru fiecare zi pana pe 24, si cum am spus, vom descoperi impreuna ce inseamna Craciunul, la nivelul ei de intelegere de acum, bineinteles.




Calendarul nostru e alcatuit dintr-o rama mare rosie pe care am lipit 4 panglici de care am atarnat cu carligase mici 24 de pliculete, reprezentand cele 24 de zile pana la Craciun. In fiecare plic se ascunde cate un tag pe care e scrisa o activitate de facut in ziua respectiva. Activitatile sunt insotite si de cate o imagine sau o fotografie sugestiva, pentru ca sa aiba si Ema o idee in avans despre ce vom face.

Bunicutul meu drag adora sarbatoarea Cracinului, in luna decembrie parca era un copil mare. Impreuna ne faceam planuri cum sa decoram casa, stateam noaptea atarnati de geamuri sa le pictam cu spray de zapada si sa punem decoratii, el isi imagina si crea tot felul de scene din instalatii, asculta colinde si suna si pe altii sa le puna colinde la telefon, dadea tarcoale bucatariei sa vada ce prajituri se fac si ce ar fi de gustat... Aduna decoratii de la inceputul lunii pentru bradul lui special pe care il decora altfel in fiecare an, si mereu isi facea planuri pentru anul viitor, "daca voi mai ajunge"... Acum pastram cu mare grija bradutul lui, lasat exact cum l-a impodobit la ultimul lui Craciun si incercam in fiecare an sa decoram si sa facem lucruri specifice de Craciun, desi mereu cu tristete pentru ca nu e si el aici sa se bucure. Acum ca Ema e suficient de mare sa participe si sa inteleaga, vreau sa facem cat mai multe lucruri impreuna in decembrie, sa ne entuziasmam, sa asteptam cu emotie noaptea de Craciun, asa cum faceam impreuna cu bunicu.


Am folosit asadar Calendarul nostru de Advent pentru a organiza cumva si a repartiza pe zile tot ce vreau sa facem impreuna in perioada asta. Am incercat sa includ in calendar activitati de toate felurile: de pictat, de creat ornamente, de citit carti de Craciun, am rezervat o zi si pentru explorarea unui sensory bin de Craciun, vom face si prajituri reale, si turta dulce, ne vom juca si cu plastilina si vom face si prajituri din ea...Vom avea si un bradut mic numai al Emei pe care vom incerca sa-l decoram doar cu ornamente speciale, mai vechi, din lemn, sau facute chiar de noi. Si sper sa devina si asta o traditie a noastra, un bradut mai mic special, asa cum avea si bunicu bradul lui special la care lucra cateva zile in fiecare decembrie, sa iasa exact cum isi imagina el :) Noi bradul principal, unul adevarat adica, din padure, il impodobim prin traditie doar in Ajunul Craciunului, de asta e dragut sa avem un bradul artificial impodobit mai repede, sa ne putem bucura mai mult de atmosfera creata de luminite si ornamente dragi.


Planuri avem multe si am de gand pana incepe luna decembrie sa imi adun toate materialele necesare pentru activitati si sa le impart pe zile, in felul asta voi avea la indemana ce e nevoie pentru activitatea planificata in fiecare zi, si oricat de aglomerata va deveni cu timpul luna decembrie, sper sa puteam face in fiecare zi ce scrie in calendar.


Pentru ca tagurile cu activitati sunt foarte usor de inlocuit in functie de interese noi pe care le-ar putea avea Ema in alti ani, sper sa putem folosi calendarul pentru mai multe Craciunuri si sa devina un mod prin care ne bucuram mai mult de aceste sarbatori.


Am de gand sa fac o postare separata in care sa va prezint toate tagurile noastre cu activitati pentru Craciun, poate aveti nevoie de inspiratie pentru un calendar al vostru (inca nu e tarziu) sau asa, in general, de activitati pentru luna viitoare.

Si pentru ca Bufnita cea inteleapta are un concurs foarte frumos cu tema Calendarelor de Advent, participam si noi cu al nostru.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...