Thursday, November 7, 2013

Activitati tematice: Animale de la ferma

De cand a implinit Ema 18 luni, deci de primavara trecuta, m-am gandit sa ii grupez in jurul unei teme activitatile pe care le facem, teme care ar putea s-o intereseze pe moment, sau legate de luna in care ne aflam, de anotimpuri, de sarbatori, etc. Dupa ceva timp mi-am dat seama ca nu prea e realizabil de alcatuit cate o tema chiar in fiecare saptamana, sunt multe materiale de pregatit, de realizat si mai ales, nu mi s-a parut ca Ema poate cuprinde toate atatea notiuni si informatii noi in doar cateva zile, ii place sa aiba acces la aceleasi activitati macar doua saptamani, asta poate acum cand e mica, pe urma s-ar putea sa se plictiseasca mai repede :)

In cadrul fiecarei teme mi-am propus sa facem asadar activitati care dezvolta motricitatea fina, foarte
importante pentru dezvoltarea musculaturii necesare pentru scris mai tarziu ( de transfer, de snuruit, de introdus obiecte mici in gauri, de stivuit, puzzle-uri ), activitati artistice, de limba si comunicare ( "cutia cu poezie", citit ), activitati de matematica timpurie ( deocamdata doar cu forme geometrice si cele care vizeaza corespondenta 1 la 1 ) si evident, cele mai iubite probabil, activitati senzoriale ( in general o cutie senzoriala tematica principala, la care se pot adauga alte activitati senzoriale diverse).



Revenind asadar, prima tema pe care am abordat-o cu Ema cand avea 18 luni a fost "Animale de la ferma". Ema cunoastea deja pe atunci majoritatea animalelor care traiesc ferma, stia ce sunete scoate fiecare si ii placeau in mod deosebit caii, oitele si ratustele :) Deci interesul pentru tema exista in mod clar.

Aceastea au fost activitatile noastre saptamana respectiva, activitati pe care am incercat sa i le prezint in stil Montessori, adica fiecare pe tavita ei. Tavita are rolul de a delimita spatiul de lucru si de a ajuta copilul sa se obisnuiasca cu ordinea. Activitatile noastre stau intr-un dulap cu 3 rafturi la care Ema are acces permanent. Cand doreste poate lua oricare tavita si a inteles foarte repede ca trebuie sa stanga o activitate si sa duca tava inapoi in dulap inainte sa poata alege alta.Nu avem scoase doua activitati in acelasi timp, pentru a nu amesteca materialele si pentru ca sa se poata concentra pe fiecare in parte.

Motricitate fina:




Jucarie homemade. Scopul e de a introduce gainutele subtiri de lemn prin fanta taiata in capacul cutiei (decorata si ea corespunzator cu tema).



Acelasi recipient, doar capacul schimbat. Scopul e de a introduce betisoarele cu animale in gaurele. Ema a indragit mult tipul asta de activitate pe cand avea in jur de un an si jumatate.



 Un alt joc inventat de mine. Am printat o imagine draguta cu un porcusor si un puisor, am lipit-o pe un carton gros, am facut niste gauri si am pus alaturi intr-un cosulet betisoare plusate pentru a fi introduse prin gaurele.


Abtibilduri cu tema "Ferma" si un album in care se pot lipi si dezlipi apoi pentru a fi reutilizate.


Plastilina si forme de taiat reprezentand animalute domestice.


Puzzle simplu cu animale de la ferma. Ema a indragit puzzle-ul acesta si a reusit foarte repede sa manevreze piesele in asa fel incat sa le puna corect la locul lor.


Activitate de transfer. Bobitele de mazare trebuie mutate cu lingura dintr-un recipient in altul.


Alta activitate de transfer. Bobitele trebuie turnate dintr-un recipient in altul.

 

Limba si comunicare:


 Cosulet cu poezie. Am incercat sa traduc din engleza "Old McDonald had a farm", am pus alaturi imagini cu animalele despre care e vorba in poezie si piese de la un puzzle, pentru a le potrivi cu imaginile.


Matematica timpurie:

 

 Activitate de alcatuit perechi.





Activitate de potrivit figurine cu imagini ale animalelor (importanta pentru corespondenta 1 la 1). Despre activitatea asta am scris mai multe aici.



Activitati senzoriale:

 


 Cutie senzoriala simpla, cu boabe de porumb, recipiente diverse pentru umplut si turnat si animale de la ferma.



Carti:


Preferatele mele sunt cartile acestea de la LIDL, au niste ilustratii fantastice:


Cu ajutorul cartilor si al figurinelor, am putut inventa alte activitati de potrivire:




 Si asa au aratat rafturile cu jucarii ale Emei in perioada in care ne-am jucat cu animalele de la ferma:








Cu siguranta vom reveni asupra temei cand va mai creste, sunt inca atatea activitati dragute porivite
pentru o varsta mai mare care se pot face cu animalutele de la ferma :)

Ema, 18 luni

8 comments:

  1. Ce frumos va organizati voi! Imi place enorm! Numai in cosuletul poetic mi-as baga un pic nasul si, daca imi dai voie, as sugera si alte texte mititele... Poate "Darurile lor", de Lucia Munteanu, o poezioara din "Rime pentru cei mai mici". Suna tare dragut si poate fi dublata de suport vizual. Zice asa: "Ce ne da gaina nou?/Gainusa ne da oua./Dar oita de la stana?/Ne da branza, ne da lana etc." Sa-mi spui daca vrei s-o transcriu in intregime!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult pentru aprecieri! Activitatile astea le-am facut mai demult, cand avea Ema numai 18 luni, dar abia acum am adunat pozele la un loc si m-am gandit sa le postez, pentru ca la partea asta nu sunt tare organizata :) Emei ii place mult cantecul OldMacdonald's had a farm, toata ziua il fredoneaza si de asta l-am ales :) Poezioara pe care le-ai propus-o e adorabila! Culmea e ca i-am cumparat si Emei de ziua ei cartea asta si am inceput sa ii citesc cate un pic din ea, dar n-am dat peste poezia asta, noi le luam mai pe sarite asa, trebuie sa o caut, clar! Multumesc mult pentru recomandare... si pentru tot :)

      Delete
  2. Ce de jucarii frumoase aveti! Sunt invidioasa, ce sa mai zic?!
    Foarte mult imi place si organizarea voastra.
    Spor in continuare!
    Irina

    ReplyDelete
    Replies
    1. multumim :) tot adaugam la colectia de jocuri si jucarii, imi place tare mult ca Ema sa fie inconjurata de lucruri frumoase :)

      Delete
  3. Buna,
    Am descoperit de curand blogul tau si deja am furat cateva idei. M-ar interesa de unde ai printat cartonasele cu animalute in limba romana. Am gasit si eu cateva dragute dar sunt in engleza si mi-ar placea foarte mult pentru baietelul meu de 19 luni unele in romana.
    Multumim ca ne impartasesti din ideile tale si felicitari pentru toate activitatile facute cu micuta Ema

    ReplyDelete
  4. Multumesc frumos pentru aprecieri, ma bucur daca gasesti inspiratie in activitatile noastre. Cartonasele le-am facut eu, cu imagini de pe internet desigur. Daca vrei vi le pot trimite si voua, scrie-mi pe e-mail ( iarina_trey@yahoo.com )

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...