Monday, November 25, 2013

Calendar de Advent cu activitati



Pentru mine luna decembrie cu ale ei zile magice este intr-adevar cea mai frumoasa perioada din an. Am amintiri deosebite legate de Craciun de cand eram mica si il astept in fiecare an cu aceleasi emotii de copil, desi pe an ce trece parca isi mai pierde din farmec si partea comerciala castiga tot mai si tot mai mult teren... Dar acum o am pe Ema, ea era asa de mica anul trecut de Craciun incat acum nu stie nimic despre asta. Vom incerca incetul cu incetul luna viitoare sa descoperim impreuna Craciunul, facand o multime de activitati pe tema asta. Si voi incerca pe cat posibil sa i se para si ei magice zilele lui decembrie si sa ramana cu amintiri dragi pe cand va fi mare.

Imi place foarte mult ideea de calendar de advent si de cativa ani am tot creat cateva, in general numai pentru mine, fara surprize sau chestii de genul asta, doar pentru a numara zilele pana la Craciun :) Anul acesta am facut un calendar special pentru Ema, un calendar pe care sper sa il putem folosi si in anii care vin si sa devina o traditie a noastra. Cum Ema nu mananca dulciuri si nici cadouase nu sunt prea incantata sa ii pun in buzunarale unui calendar, varianta cea mai potrivita mi s-a parut un calendar cu activitati de Craciun. In felul acesta avem planificata o activitate pentru fiecare zi pana pe 24, si cum am spus, vom descoperi impreuna ce inseamna Craciunul, la nivelul ei de intelegere de acum, bineinteles.




Calendarul nostru e alcatuit dintr-o rama mare rosie pe care am lipit 4 panglici de care am atarnat cu carligase mici 24 de pliculete, reprezentand cele 24 de zile pana la Craciun. In fiecare plic se ascunde cate un tag pe care e scrisa o activitate de facut in ziua respectiva. Activitatile sunt insotite si de cate o imagine sau o fotografie sugestiva, pentru ca sa aiba si Ema o idee in avans despre ce vom face.

Bunicutul meu drag adora sarbatoarea Cracinului, in luna decembrie parca era un copil mare. Impreuna ne faceam planuri cum sa decoram casa, stateam noaptea atarnati de geamuri sa le pictam cu spray de zapada si sa punem decoratii, el isi imagina si crea tot felul de scene din instalatii, asculta colinde si suna si pe altii sa le puna colinde la telefon, dadea tarcoale bucatariei sa vada ce prajituri se fac si ce ar fi de gustat... Aduna decoratii de la inceputul lunii pentru bradul lui special pe care il decora altfel in fiecare an, si mereu isi facea planuri pentru anul viitor, "daca voi mai ajunge"... Acum pastram cu mare grija bradutul lui, lasat exact cum l-a impodobit la ultimul lui Craciun si incercam in fiecare an sa decoram si sa facem lucruri specifice de Craciun, desi mereu cu tristete pentru ca nu e si el aici sa se bucure. Acum ca Ema e suficient de mare sa participe si sa inteleaga, vreau sa facem cat mai multe lucruri impreuna in decembrie, sa ne entuziasmam, sa asteptam cu emotie noaptea de Craciun, asa cum faceam impreuna cu bunicu.


Am folosit asadar Calendarul nostru de Advent pentru a organiza cumva si a repartiza pe zile tot ce vreau sa facem impreuna in perioada asta. Am incercat sa includ in calendar activitati de toate felurile: de pictat, de creat ornamente, de citit carti de Craciun, am rezervat o zi si pentru explorarea unui sensory bin de Craciun, vom face si prajituri reale, si turta dulce, ne vom juca si cu plastilina si vom face si prajituri din ea...Vom avea si un bradut mic numai al Emei pe care vom incerca sa-l decoram doar cu ornamente speciale, mai vechi, din lemn, sau facute chiar de noi. Si sper sa devina si asta o traditie a noastra, un bradut mai mic special, asa cum avea si bunicu bradul lui special la care lucra cateva zile in fiecare decembrie, sa iasa exact cum isi imagina el :) Noi bradul principal, unul adevarat adica, din padure, il impodobim prin traditie doar in Ajunul Craciunului, de asta e dragut sa avem un bradul artificial impodobit mai repede, sa ne putem bucura mai mult de atmosfera creata de luminite si ornamente dragi.


Planuri avem multe si am de gand pana incepe luna decembrie sa imi adun toate materialele necesare pentru activitati si sa le impart pe zile, in felul asta voi avea la indemana ce e nevoie pentru activitatea planificata in fiecare zi, si oricat de aglomerata va deveni cu timpul luna decembrie, sper sa puteam face in fiecare zi ce scrie in calendar.


Pentru ca tagurile cu activitati sunt foarte usor de inlocuit in functie de interese noi pe care le-ar putea avea Ema in alti ani, sper sa putem folosi calendarul pentru mai multe Craciunuri si sa devina un mod prin care ne bucuram mai mult de aceste sarbatori.


Am de gand sa fac o postare separata in care sa va prezint toate tagurile noastre cu activitati pentru Craciun, poate aveti nevoie de inspiratie pentru un calendar al vostru (inca nu e tarziu) sau asa, in general, de activitati pentru luna viitoare.

Si pentru ca Bufnita cea inteleapta are un concurs foarte frumos cu tema Calendarelor de Advent, participam si noi cu al nostru.


8 comments:

  1. Ce frumos l-ai făcut! Îmi plac mult cartonaşele din interior. Jo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult! Cartonasele cu activitati sunt adorabile, da :)

      Delete
  2. Ce frumos a ieșit totul! Pliculețele tu le-ai făcut? Superb!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc! Da, eu am facut pliculetele, dupa explicatiile de aici: http://tinkerlab.com/advent-calendar/ Am sa mai scriu un post special despre cum am facut calendarul si despre ce activitati am inclus.

      Delete
    2. Superb! Eu una abia astept sa aflu detaliile despre cum l-ai facut.
      Irina

      Delete
  3. Este minunat calendarul! Imi place tare tare mult!
    Desi anul acesta am facut deja calendarul de Advent, intentionez ca anul urmator sa fac unul asemanator cu al tau!
    De-abia astept post-ul in care vei descrie cum l-ai facut si ce activitati ai inclus.
    Va doresc o luna magica!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc frumos pentru aprecieri, ma bucur mult ca iti place! Da, sper sa urmeze un post cat mai curand, pana incepe decembrie :) O luna magica si voua!

      Delete
  4. buna Adriana. foarte frumoase activitati de advent. eu acuma ma pregatesc sa fac cu baietelul meu de 3 ani ca e mai mare si anul asta intelege mai multe.Ai cumva cartonasele cu activitati puse pe blog?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...