Friday, January 24, 2014

Rime adorabile, pentru cei mai mici



"Rime pentru cei mai mici" este titlul uneia dintre fermecatoarele carti pentru copii scrise de Lucia Muntean. Auzisem de cartile ei si abia asteptam sa le rasfoiesc si eu, asadar le-am analizat online si am hotarat ca "Rime pentru cei mai mici" ar fi cea mai potrivita carte pentru Ema acum. A primit-o de ziua ei, cand a implinit 2 ani si n-a trecut mult timp pana cand a inceput s-o indrageasca tot mai si tot mai mult.




Pana la cartea aceasta Ema nu avea rabdare sa stea sa ii citesc efectiv ceva, ne uitam doar prin cartile cu cate o imagine pe pagina, numind obiectele/animalele desenate acolo, sau prin cartile de cautare, tot numai cu imagini si ele. Am inceput sa-i citesc asadar cate o poezie din cand in cand chiar la inceput nu ma lasa sa o termin, fiind mai interesata de imagini, dar apoi a devenit brusc cumva captivata si de text si a inceput sa imi arate ea in carte poeziile pe care voia sa le auda: "Mami, citete poedia cu abina", "Mami, citete cu vevelita", si tot asa, pana a ajuns sa aiba cateva poezii foarte-foarte preferate, pe care le-ar asculta si de cateva ori pe zi si ale caror versuri a inceput sa le retina: "Supica pentru papusica", "Elefantul", "Invitatie la masa", "Veverita", "Darurile lor"...


  Deoarecea ia singura cartea de pe raft si mi-o aduce sa citim, aratandu-mi exact ce poezie vrea sa auda, eu nu am insistam sa ii citesc altele noi, m-am gandit sa las lucrurile sa evolueze in ritumul ei, am tot recitit poeziile pe care le-a dorit ea, si incetul cu incetul a inceput sa se desparta de preferatele ei initiale si sa imi arate ea singura spre poezii noi: "Floarea din fereastra", "Cioc-cioc", "Melcul"...


 Inca mai avem multe poezii de descoperit in carte si o las pe Ema in continuare sa aleaga ea ceea ce vrea sa asculte, bucurandu-ma sa vad cata atentie poate sa aiba acum si cat de tare indrageste aceste poezioare. Imi dau seama ca ea e foarte impresionata de intamplarile descrise de poezii, de mesajele transmise, si ii place sa le povesteasca in felul ei oricui sta sa o asculte :)


Cartea aceasta de poezii e pentru moment cartea preferata a Emei si imi e si mie nemaipomenit de draga, cum spuneam si mai sus, datorita ei a inceput Ema sa aiba rabdare sa i se citeasca si sa inteleaga care e treaba cu textul care apare in carti. Acum cand vrea sa auda o poezie (sau o povestioara, pentru ca am avansat intre timp si la cartile cu povesti scurte) arata cu degetelul spre text, nu spre imagini si spune "Mami, citete aici..." Asadar cartea aceasta va fi intotdeauna speciala pentru noi si sunt convinsa ca ne va fi utila multi, multi ani de acum incolo, poeziile sunt pur si simplu adorabile si mi se par potrivite si pentru copiii mai mari.


Chiar daca ma gandeam initial ca poate Ema ar fi prea mica pentru o carte cu poezii, acum as recomanda-o cu mare drag copilasilor mititei, le va starni curiozitatea si ii va face fara indoiala sa indrageasca lectura. Urmatoarea carte a Luciei Muntean pe care mi-o doresc pentru Ema e cea cu jocurile "Uite-asa!", din cate am citit despre ea, sunt convinsa ca se va afla si aceasta printre preferatele noastre foarte curand :)

Ema, 2 ani si doua luni

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...