Friday, August 29, 2014

Plaja cu nisip kinetic



Ema isi doreste foarte mult sa mearga la mare, isi aminteste exact ce a facut anul trecut pe plaja, asteapta sa sara in valuri si sa construiasca in nisipul umed de pe malul marii... de altfel, astea fiind si activitatile ei preferate pe timp de vara, joaca in apa si joaca in nisip, am incercat sa alcatuiesc cat mai multe invitatii la joaca vara asta care sa cuprinda nisipul si apa. Din pacate, inca n-am reusit sa ajungem la mare, dar Ema nu stie ca vara e pe sfarsite si tot isi imagineaza ca ajunge acolo :) Pana atunci insa, foarte de folos ne-a fost in ultimele doua luni un material senzorial deosebit: nisipul kinetic.




De ce spun ca e deosebit nisipul kinetic? Pentru ca nu seamana cu nimic din ce am incercat pana acum (plastilina de multe feluri, cloud dough, moon dough, nisip obisnuit uscat sau umed), are o textura fantastica, e foarte placut la atingere... si da, dupa ce il atingi o data trebuie sa iti rezervi macar 30 de minute sa te joci efectiv cu el :) Mi s-a intamplat si mie chestia clasica, dupa ce am cumpara nisipul (cu ajutorul lui Coca, multumim mult pentru recomandare si pentru ajutor!), am desfacut cutia seara, in timp ce Ema dormea, si am ramas sa ma joc sigura cu el vreo ora!
 

E foarte greu de descris in cuvinte felul in care pur si simplu se misca nisipul acesta in timp ce il manevrezi. Sunt oricum filmulete pe Youtube care il prezinta, dar nu se compara cu atingerea lui efectiva. In plus, e cel mai usor de modelat material senzorial pe care l-am folosit pana acum, iese usor din formele de plastic si isi pastreaza foarte bine forma, deci e ideal pentru a construi cu el "castele de nisip". De altfel, se comporta exact ca si nisipul ud, de la malul marii cum spuneam, doar ca nu se usuca niciodata si astfel nu isi pierde proprietatile. Se poate folosi in multe, multe feluri, pana acum am incercat cateva variante, dar mai am o multime de idei pentru el. E placut sa te joci si doar cu nisipul singur, dar lucrurile pot sa devina mult mai interesante daca se adauga forme de nisip, accesorii pentru plastilina, forme de decupat prajituri, stampile, loose parts, etc.


Inspirata asadar de dorinta Emei de a merge la mare si de faptul ca nisipul kinetic se comporta ca si nicipul ud de la malul marii, m-am gandit pentru inceput sa creez pentru Ema o invitatie la joaca sub forma unei mici plaje.


Am folosit pe langa nisipul kinetic margele de sticla albastre (care sa reprezinte apa), scoici, pestisori de lemn, o steluta de mare de lemn, o galetica si o lopatica, o mica umbreluta.
 

Ema a putut sa foloseasca obiectele puse la dispozitie dupa propria imaginatie. Bineinteles ca a "stricat" in scurt timp aranjamentul de tip plaja si a inceput sa se joace in toate felurile cu nisipul kinetic: l-a strans in manute, i-a dat drumul sa curga, l-a indesat in gatetica si apoi l-a rasturnat, facand astfel "castele de nisip", a facut pe el amprente cu scoicile, modele cu margelele de sticla, etc. Am adaugat dupa ceva timp la mica noastra plaja o steluta de plastic pentru decupat plastilina si Ema a putut sa o foloseasca pentru a lasa amprente pe nisip. A fost de asemenea foarte incantata de micuta umbreluta de hartie :)




De cand am alcatuit aceasta invitatie la joaca, am mai folosit nisipul kinetic in cateva moduri, am facut chiar si o cutie senzoriala cu el (pentru ca am achizitionat 2 kg si cantitatea asta e potrivita pentru asa ceva), sper sa scriu in curand si despre celelalte moduri in care am folosit minunatul nisip, dar pana atunci nu pot sa spun decat ca il recomand pe deplin. Sunt convinsa ca il vom folosi mult timp de acum inainte si ca de fiecare data ni se va parea la fel de magic :)



Ema - 2 ani si 9 luni

3 comments:

  1. buna ziua, felicitari pentru blog, extrem de interesant. am fi mai multe persoane doritoare sa ne abonam la el si nu stim cum..ma gandesc ca e ceva din setari..daca puteti remedia, noi am aprecia, pentrua va putea urmari postarile viitoare.
    multumim mult!

    ReplyDelete
  2. buna ziua, multumesc mult pentru aprecieri. nu m-am gandit pana acum la ideea de abonare, am sa cercetez setarile si daca e posibil am sa activez si abonarea acesta, sigur ca da :)

    ReplyDelete
  3. Salut Adriana,
    SI eu as dori sa te urmaresc...Ai activat optiunea de abonare?

    Multumesc

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...