Saturday, October 18, 2014

Nasturel - activitati inspirate de carte



Ema a primit minunata carte cu Nasturel anul trecut de Craciun, pe cand avea 2 ani si 2 luni si a devenit in  scurt timp cartea ei preferata. A fost absolut prima poveste pe care a avut rabdare sa i-o citesc de la inceput pana la sfarsit (si pe atunci era lucru mare, nu statea sa se uite decat la cartile cu poze, fara povesti si asculta doar poezii scurte), si am ajuns in cele din urma sa o citim de cateva ori pe zi. Iar cand nu citeam cartea, Ema o mai lua singura de pe raft si incerca sa i-o povesteasca ursuletului ei, lui Momo :) Era tare dulce cand arata cu degetul spre cuvinte si se prefacea ca citeste :)



Imi aduc aminte ca initial Ema a fost foarte, foarte impresionata de poveste, a afectat-o mult faptul ca nimeni nu il lua pe Nasturel acasa, o auzeam vorbind singura uneori: "nimeni, nimeni nu ia..." si stiam la ce se refera. Ba chiar prima data cand am citit povestea s-a repezit la ursuletul ei Momo, sa-l cuprinda si sa-l iubeasca, asa cum facea la sfarsit Lisa cu Nasturel :) In cele din urma s-a obisnuit cu povestea, si i-a vazut si finalul foarte fericit, a inteles ca Nasturel e bine, are un prieten de acum.


Ca si un martisor mai special pentru Ema de 1 Martie anul acesta, m-am gandit sa primeasca o figurina Nasturel, pentru ca si in martie inca era innebunita dupa carte. Figurina a fost facuta cu mult drag si talent de catre Coca, e absolut perfecta, Nasturel e exact ca si in carte, adorabil :) Ema l-a indragit de cum l-a vazut si "l-a cazat" imediat in casuta ei de papusi si am hotarat ca una din papusi e Lisa, fetita din poveste. Nasturel a fost primit cu mare bucurie, s-a dat chiar si o petrecere pentru el, iar in scurt timp Ema a hotarat ca e ziua lui, i-am facut asadar pana si tort :) De atunci ziua lui a mai fost de nenumarate ori, e unul din jocurile preferate ale Emei, sa fie ziua lui Nasturel, deci figurina a ajutat si la stimularea jocului imaginativ, stil de joc de care Ema rareori e interesata deocamdata.

Bucuroasa ca mananca "tort" (un biscuite rotund) de ziua lui Nasturel :)

Avand in vedere iubirea Emei pentru Nasturel, de ceva timp am in gand sa organizam niste activitati inspirate de carte, dar am vrut sa faca parte dintr-o tema mai complexa, despre ursuleti in general, am tot adunat asadar materiale si acum a venit si randul acestor activitati. Despre activitatile cu altfel de ursuleti (cat si despre cele cu litera U) am sa scriu in alta postare, deocamdata le prezint pe cele cu Nasturel.

Cosulet pentru dramatizarea povestii



Pentru inceput am adunat niste obiecte si jucarioare care se regasesc si in carte si le-am pus la un loc intr-un cosulet pentru a putea fi folosite la punerea in scena a povestii, la repovestire, sau pur si simplu sa fie la indemana, sa se poata juca Ema frecvent cu ele. Un fel de "storytelling basket" cum ar veni, am vazut ideea asta pe un alt blog cu ceva vreme in urma, dar nu mai stiu acum exact unde.


 L-am pus in cosulet pe Nasturel al nostru, pe Lisa, un patut (intamplator lenjeria lui are model cu ursuleti) si o paturita sub care sa se ascunda ursuletul dupa ce darama lampa, o figurina Playmobil imbracata in albastru pe post de paznic, o lanterna, pe Lisa si o cutiuta cu monede ca sa reprezinte pusculita fetitei. Cosuletul a inspirat la joaca imaginativa pe marginea povestii, Ema a fost atrasa in primul rand de lanterna, si l-a tot ascuns pe Nasturel in patut in asa fel incat sa i se vada numai urechile si apoi l-a gasit cu lanterna de nenumarate ori :)



 Familia adevarata a lui Nasturel



Pe rafturile noastre cu jucarii, amenajate in asa fel incat sa se potriveasca cu tema "Ursuletii", si-a gasit loc si o familie frumoasa de ursi din lemn, despre care am spus in cele din urma ca sunt familia lui Nasturel, familie care l-a cautat indelung si l-a gasit in sfarsit acasa la fetita Lisa.


  Au urmat tot felul de variante de joaca, familia ursuletilor s-a imprietenit cu familia Lisei, s-au vizitat, s-au jucat impreuna, iar Nasturel a fost inconjurat de dragoste mai mult ca niciodata, atat din partea familiei lui adevarate, de ursuleti, cat si din partea familiei adoptive :)



 Am vorbit cu aceasta ocazie despre familii, despre membrii care fac parte dintr-o familie, despre relatiile dintre ei, despre ce activitati au impreuna, etc. In primul rand familia de ursuleti a ajutat la crearea de noi scenarii in jurul lui Nasturel, la dezvoltarea imaginatiei si la stimularea jocului imaginativ.


Activitati in stil Montessori

 



Consider unele din activitatile pe care le facem ca fiind in stil Montessori, deoarece sunt prezentate individual, fiecare pe tavita ei, se afla mereu la dispozitia Emei, intr-un dulapior cu rafturi, ea poate alege oricand sa ia o tavita, sa o duca la masa, sa lucreze cu materialele puse la dispozitie, sa le stranga si sa duca tavita inapoi, inainte sa aleaga alta. Am observat pe unele bloguri de educatie timpurie ca astfel de activitati mai sunt numite "tot trays" ("tot" de la toddler -copil mic-, "trays" insemnand tavi, asadar tavite cu activitati pentru copii mici). Noi in sistemul acesta lucram de cand avea Ema 18 luni, cateodata am pregatite activitati in jurul unei teme, alteori activitati diverse, matematice, de scriere, de dezvoltare a motricitatii fine, etc.

Ajuta-l pe Nasturel sa isi sorteze nasturii



Ema a gasit pe tavita un castronel plin cu nasturi de diverse marimi, o cutie in care am decupat trei spatii, unul mic, unul mijlociu si unul mare, si pe Nasturel care avea nevoie de ajutor la sortarea nasturilor pe marimi. Emei ii plac inca jocurile acestea in care se introduc obiecte mici in cutii, deci a avut mare succes si a ales activitatea de cateva ori de pe raft. Sigur ca la varsta asta nu mai are probleme sa identifice care nasturi sunt mici/mijlocii/mari, dar activitatea a ajutat la recapitularea acesor notiuni, fiind in acelasi timp un bun exercitiu de motricitate fina (nasturii trebuie apucati din castronel si apoi introdusi unul cate unul in gaurile potrivite). De asemenea Ema a avut ocazia sa se joace cu mai multe tipuri de nasturi la un loc, i-a placut sa ii mute de colo colo, sa le observe modelele, texturile. Tin minte ca atunci cand eram eu mica, bunica avea o cutie metalica plina cu tot felul de nasturi (ii aduna acolo sa ii foloseasca la cusut, cand avea nevoie de cate unul) si imi placea extrem de mult sa ma joc cu nasturii aceia, ii sortam si ii aranjam in toate felurile :) Si Emei i-a placut sa se joace cu nasturii, mai ales ca i-am prezentat ca fiind nasturii lui Nasturel.

Numara nasturii lui Nasturel

 


O activitate de numarat, care consta din niste cartonase cu nasturi care trebuie numarati, si niste carligase de rufe care trebuie prinse in dreptul cifrei care corespunde cu numarul nasturilor de pe un anumit cartonas. Ema e incantata de acest tip de activitati, de la 2 ani si un pic poate manevra singura carligele de rufe, chiar si cele mai micute si se concentreaza foarte tare sa le potriveasca la locurile lor.

Recunoaste starile prin care trece Nasturel

 


Cartea cu Nasturel reprezinta o oportunitate fantastica de a vorbi despre starile sufletesti cu cei mici. Pe parcursul povestii Nasturel e pe rand trist, uimit, multumit, fericit, vesel, etc. Noi avem un puzzle din acela cu ursuleti care trebuie imbracati, puzzle pe care i l-am pus la dispozitie Emei in perioada asta in care am facut aceste activitati. Ursuletii din puzzle-ul nostru nu isi schimba doar hainutele in functie de alegerea copilasilor, ci si starile sufletesti. Am combinat asadar o parte dintre ursuleti cu anumite imagini din cartea cu Nasturel pentru ca Ema sa identifice starea prin care trece ursuletul intr-o anumita scena si sa il aleaga pe cel potrivit. Am pus alaturi si o oglinda micuta pentru ca Ema sa se poata preface suparata, uimita, ingandurata, etc si sa se vada  cum arata in timpul acesta.


Activitatea a fost de mare folos pentru ca Ema sa inteleaga ca putem sa ne simtim diferit in functie de situatie si a ajutat-o sa poata identifica cateva emotii importante, ceea ce e foarte folositor pentru ea la varsta asta, deoarece acum poate sa explice felul in care se simte ea insasi. De asemenea poate sa fie mai receptiva fata de starile celor din jur (desi de foarte mult timp observa daca cineva e trist sau suparat si incearca sa il consoleze - are chiar o vorba pe care mi-o spune mie in situatia asta: "mami, ia supalalea!" si face un gest cu manuta ca si cum sterge supararea de pe fata....)


Si cum nu puteam face activitati despre Nasturel fara sa ne prefacem iarasi ca e ziua lui, am stabilit ca ursuletul va avea parte in sfarsit de o sarbatorire adevarata, cu tort si prajituri, in cadrul unui picnic la care sa fie invitati toti ursuletii din casa. Dar despre picnicul lui Nasturel voi scrie in alta postare de acum :)


Ema, 2 ani si 8 luni

3 comments:

  1. Cât de frumos! Așteptăm și noi cartea din România zilele astea...mă gândesc dacă am răbdare să o țin ca și cadou de Crăciun...deși nu cred că pot :))

    ReplyDelete
  2. mie mi se pare potrivita cartea cu Nasturel ca si cadou de Craciun, e o poveste buna de citit sub brad, dar daca n-o sa mai ai rabdare o sa va bucurati mai repede de poveste :)

    ReplyDelete
  3. Felicitări pentru activitățile frumoase și creative împreună cu Năsturel!! Ca de altfel alte multe activități care le-am descoperit la voi!
    Vreau să vă întreb câți cm are Năsturel al vostru? Avem și noi căsuța cu păpuși de lemn, și vrem să o rugăm pe Coca să ne modeleze și nouă un Năsturel, dar aș vrea să stiu mărimea să se potrivească în brațele păpușilor...

    ReplyDelete