Am ramas asadar uimita ca nu m-am gandit mai repede ca ar fi interesata de jocuri. Jocuri cu reguli simple si clare, cu personaje dragute, si "cu final deschis", care lasa loc la interpretari si eventual la joaca imaginativa pe baza povestii prezentate si a personajelor. Jocuri potrivite copilasilor mici, asa ca ea, care abia descopera aceasta varianta de invatare si de petrecere a timpului intr-un mod distractiv. Un astfel de joc, care intruneste toate calitatile enumerate, l-am primit de la magazinul online Abrakadabra, un magazin pe care abia l-am descoperit, dar care m-a uimit cu oferta bogata de jucarii frumoase, educative, in general din lemn, si jocuri interesante pentru copii de toate varstele.
Jocul primit de noi se numeste "Numaram cu ursuletii" si deja numai din titlu ca a si cucerit-o pe Ema :) Ea iubeste ursuletii si tot ce tine de lumea lor. Ceea ce demonstreaza cat de important e ca atunci cand vrem sa ii invatam ceva pe copii, sa le prezentam si o poveste captivanta pentru ei. Cu ajutorul ursuletilor care culeg fragute copiii mici pot invata/recapitula cifrele, isi pot exersa indemanarea insirand margelute mici (fragutele) pe snururi si pot sa se familiarizeze cu notiunile de adunare si scadere. In timp ce ajutam ursuletii sa culeaga fragi, i-am prezentat Emei semnele "plus" si "minus", i-am explicat ce inseamna si spre mirarea mea chiar a inteles foarte bine. A fost fascinata de ideea ca atunci cand in fata unei cifre e plus, luam din cosulet fragute, iar cand in fata unei cifre e minus, trebuie sa dam.
Revenind la forma de prezentare a jocului, fara discutie e alcatuit din materiale calitative, atat cartonasele pe care sunt desenati ursuletii adorabili, cat si margelutele care reprezinta fragutele sunt frumos realizate si bine finisate, rezistente si potrivite asadar pentru o folosire deasa si indelungata :)
Jocul are reguli simple, foarte frumos explicate in limba romana. Cartonasele cu ursuletii care culeg fragute se aseaza unul dupa altul cu fata in jos, formand cu ajutorul lor o carare pana la cosul cu fragute, cos care se aseaza in centru. Pentru fiecare jucator (maxim 4) se formeaza cate o astfel de carare din sase cartonase, primele vor avea ursuleti care aduna (cifrele de pe aceste cartonase au in fata lor semnul plus), iar ultimele doua, cele de langa cos, vor avea ursuleti care trebuie sa dea din fragutele lor celorlalti participanti la joc (cifrele au in fata lor semnul minus). Pe masura ce se ridica respectivele cartonase, jucatorul fie ia fragute din cos si le insira pe snurul propriu, fie scoate margelute de pe snur, in functie de cerinta.
La sfarsit, dupa ce se termina toate cartonasele, siragurile alcatuite de toti participantii la joc se compara (sau se numara fragutele adunate) si se stabileste in acest fel castigatorul, cel care are la final cele mai multe fragute. Pe Ema a distrat-o la maxim aspectul cu comparatul siragurilor deoarece ea, nu stiu cum se face, dar a castigat de fiecare data pana acum, se pare ca are un noroc un pic iesit din comun :) Dar nici nu a avut vreo problema sa imparta din "recolta" ei atunci cand intorcea cartonasele cu semnul minus, ceea ce chiar ma bucura.
Iarasi ma bucura faptul ca desi in trecut ea a mai insirat margelute, am folosit variante cu gauri un pic mai mari si niciodata n-a avut rabdare sa stea in acelasi loc sa insire multe, dar acum, cu ocazia jocului, s-a ambitionat foarte tare si a reusit sa isi introduca ea singura de fiecare data fragutele pe snururi :) Un excelent exercitiu de motricitate fina, exercitii de care copilasii in etapa aceasta de dezvoltare au atata nevoie. Ba chiar ma gandesc ca si asocierea aceasta dintre invatatul unor notiuni in timpul jocului (cifre, adunare, scadere) si lucratul cu manutele (snuruitul), nu e total intamplatoare si fara sens, deoarece copiii asimileaza mai repede si mai usor informatii atunci cand sunt stimulati sa isi foloseasca si mainile, lucru valabil mai ales, cred eu, in cazul unui copil agitat si fara stare, asa cum e Ema, dar care daca are ocupatie pentru manute se poate concentra mai usor si pentru mai mult timp.
Eu sunt incantata asadar de felul in care a fost gandit acest joc si de succesul pe care l-a avut la Ema, care a insistat pe langa toti membrii familiei sa se joace cu ea ( la urma urmei, cu mai multi jucatori e mereu mai distractiv). Ca si un fel de bonus, povestea jocului, cu ursuletii care merg prin padure si culeg fragute, a captivat-o intr-atat pe Ema incat la final nu a fost multumita sa lase lucrurile asa, ci mi-a explicat ca de acum ursuletii trebuie sa faca gem din fructele culese, asadar am mutat joaca la bucatarie, inventand pe parcurs chiar un nou joculet, folosindu-ne de piesele avute la dispozitie si de doi ursuleti de lemn de-ai nostri.
Mai exact, am facut teanc cartonasele cu ursuletii si fiecare participant a luat pe rand cate unul. Cu o penseta de jucarie am mutat atatea fragute in oala pentru gem, cate arata cifra de pe cartonasul ales. Bineinteles ca daca nimeream un cartonas cu minus, trebuia sa luam din oala inapoi fragutele indicate.
In acest fel, simpla transferare a bilutelor de lemn in oala de jucarie s-a transformat intr-un nou joc de numarat si intr-un nou exercitiu de motricitate fina. Toate acestea combinate cu joaca imaginativa, pentru ca dupa ce terminam in sfarsit de pus fragutele in oala, Ema se ocupa de facutul gemului, mesteca in ele sa nu se prinda, il ducea la racit si apoi servea pe toata lumea cu produsul final, ca doar ursuletii nu se obosesc atata cu adunatul si numaratul fragutelor fara sa primeasca ceva bun la sfarsit :)
Asadar, dupa cum spuneam si la inceputul articolului, nu imi vine sa cred ca am ignorat pana acum posibilitatile de utilizare pe care le aduce un astfel de joc bine gandit. Ema petrece mai mult timp in compania ursuletilor decat cu multe din jucariile pe care le are, deci ma gandesc ca si de Craciun ar fi potrivit pentru ea ca si cadou un joc nou, de care sa ne putem bucura impreuna ca si familie. Ca jucarii chiar nu prea mai am idee ce sa ii iau sa o atraga :) Si ca tot veni vorba de Craciun, si de cadouri, in perioada aceasta pe site-ul Abrakadabra puteti gasi diferite promotii la jocurile Logis, categorie din care face parte si jocul "Numaram cu ursuletii". Daca va doriti pentru copii un cadou mai special, care sa fie in acelasi timp si distractiv si educativ, eu recomand cu drag acesti ursuleti simpatici si prietenosi.
Ema - 3 ani
Ne plac mult activitățile voastre! Si noi realizam activități pentru dezvoltarea motricității, ne vom inspira de la voi.
ReplyDeleteAccesorii bebelusi, accesorii pentru copii, jucarii, ingrijire copii, igiena copii, carucioare, mancare bebelusi, mobilier camera copilului, saltele, …REDUCERI pana la 42% CLIK AICI!!!!! https://bit.ly/3yRtJ33
ReplyDelete