Wednesday, July 17, 2013

Activitati senzoriale pentru 12-18 luni


 
Ema a fost incantata de mica de tipul acesta de activitati, petrece mult timp descoperind noi forme, texturi, sunete. S-a jucat in perioada 12-18 luni cu diferite "materiale": globuri de Craciun, conuri de brad, naut, mazare, orez, hrisca, fulgi de cocos, cereale de bebelus, fasii de hartie...


Cele mai simple activitati senzoriale au fost cele din preajma Craciunului, cand Ema avea 13-14 luni si era incantata daca ii ofeream un bol cu globuri (netede sau cu sclipici) sau unul cu conuri de brad. Globurile, rotunde cum sunt, i-au retinut atentia cel mai mult, pasiunea ei fiind obiectele rotunde, pe toate numindu-le "ba" ("minge").





Interesant de investigat in perioada Craciunului, ni s-a parut si un cosulet cu beteala :) Emei nu prea i-a placut insa ca intepa, a scos beteala afara si a preferat sa ocupe ea locul din cosulet, mult mai distractiv!


Pentru sedintele ei foto lunare am incercat sa vin cu cate o idee de activitate care sa o fascineze si sa imi permita asadar sa o fotografiez in voie (de altfel nu ar avea rabdare sa stea in acelasi loc pentru a-i face poze, cum statea cand era bebelus). La 16 luni s-a jucat cu fulgi de cocos roz, pe care a incercat sa-i si transfere intr-o tavita pentru cupcakes in forme de inimioare. Bineinteles ca putini au ajuns in tavita si multi peste tot in jur :)



La 17 luni, activitatea noastra pentru sedinta foto a fost in ton cu vremea de afara, la sfarsitul lui martie ninsorile erau inca la ordinea zilei aici la noi. Nu am putut merge asadar, ca in fiecare an, la cules de ghiocei in padure, si a trebuit sa folosim niste dragalasi ghiocei de gradina, dezgropati si ei de sub zapada din curtea vecinilor. Ema a fost incantata de ei, sa ii miroase, sa ii scoata si sa ii puna inapoi in paharel, dar atractia principala a fost sa ii ingroape si apoi sa ii caute pe sub zapada (cereale pentru bebelusi) :) O activitate senzoriala foarte reusita. 






O variatie pe aceeasi tema a fost si tavita noastra cu "zapada" pentru ingropat si dezgropat bietii mieluti prinsi de vreme rea pe afara :)



Tot in perioada zapezilor de primavara, am incercat si joaca cu doua galetute pline cu bilute de vata, au o textura aparte, numai buna de investigat pentru a mai trece timpul in casa.





Jucandu-se intr-o seara cu niste mazare galbena uscata, Ema a inteles in sfarsit cum sa ia cu lingurita mazarea si s-o transfere intr-un alt recipient.


Prima noastra cutie senzoriala (sensory bin) adevarata a fost cea cu orez, paste si forme geometrice din plastic, un adevarat succes. Varianta urmatoare a fost inlocuirea formelor cu oale, farfurii si lingurite de jucarie, perfecte pentru a transfera orezul dintr-un recipient in altul.


Intr-o zi am pus in cutia noastra senzoriala si "taietei de hartie", sub care asteptau sa fie descoperite diferite obiecte galbene.


 Si privind si mai mult in urma, imi dau seama acum ca prima noastra activitate senzoriala, total neplanificata sa iasa asa insa, trebuie sa fi fost cea cu harbuzul de la 10 luni, de vara trecuta, cand Ema a avut ocazia sa experimenteze cum doreste o felie intreaga, cu gurita, cu manutele, cu piciorusele, a strans in pumnisori, s-a pictat cu zeama, a chiuit de bucurie :)





Si cam astea au fost primele noastre experiente senzoriale, apreciate de fiecare data!

4 comments:

  1. Superb, Adriana&Ema! E multa frumusete, multa simplitate si o tona de imaginatie in jocul vostru!

    ReplyDelete
  2. Minunate sunt activitățile voastre! Ema e așa dulce :) Spor la lucru în continuare.

    ReplyDelete
  3. E FRUMOS REALIZAT ARTICOLUL!
    Sunteti printre putinele persoane care fac ceva frumos pentru copii , aici la noi in tara fara sa copieze pozele si textul.
    Multumesc pentru efortul tau pentru altii!
    Si eu scriu pentru nepotii mei care au sub 6 ani.
    Daca vrei sa vezi ce am scris despre "cutii senzoriale' pentru bebelusi intra aici www.copiicreativi.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...