Saturday, January 25, 2014

Activitati tematice: litera O



Cu vreo doua luni inainte sa implineasca 2 ani, Ema a inceput sa fie interesata de litere. Cum cifrele pana la 10 le cunoastea deja de ceva vreme, cand vedea o litera imi spunea ca seamana cu o cifra anume (de exemplu E seamana cu 3, I cu 1 si tot asa), astfel incat am inceput sa ii spun cum se cheama de fapt si ca sunt litere, nu cifre. A inteles ideea si m-am gandit ca e momentul ideal sa incepem niste activitati tematice grupate in jurul cate unei litere. Scopul e ca Ema sa se familiarizeze incet incet cu literele, sa inteleaga in cele din urma ce sunt ele, la ce folosesc. Si evident, sa poata recunoaste la sfarsitul perioadei de activitati litera pe care ne-am concentrat. Desi pana sa terminam noi cu literele alfabetului sunt convinsa ca le va recunoaste oricum pe toate, nici nu e departe de stadiul acesta :)





Pentru ca in perioada in care am vrut sa introduc activitatile despre litere eram la tema noastra cu omida mancacioasa, mi s-a parut logic sa incepem cu litera O, adica O de la omida. Nu stiu cat de inspirata a fost ideea, Ema a fost convinsa la inceput ca litera O e doar un cerc, dar acum, dupa ceva timp, spune ca e O :)

Activitati legate de litera O:




 Plansa cu litera O pe tava magnetica, pentru ca Ema sa poata pune magneti rotunzi in cerculete si sa formeze astfel litera. Activitatea asta chiar n-a avut mare succes, probabil e prea usoara, dar cred ca a folosit la familiarizatul cu litera totusi.



O oita care are nevoie de o bluzita alcatuita din forme geometrice (doar patrate si dreptunghiuri, n-am lasat si triunghiurile, cum era in jocul original). Scopul e ca Ema sa alcatuiasca diferite modele cu formele geometrice si sa se incadreze in spatiul dat. Ema chiar a inteles bine activitatea asta si a ales s-o faca de multe ori, in a doua fotografie e primul model facut de ea singura-singura, eu nici nu eram prin preajma. Observ ca a incercat cumva sa sorteze si pe culori formele geometrice :)



Cosulet pentru litera O - adica un cosulet unde am adunat obiecte diverse ale caror nume incep cu O ( oi, ou, oglinda, omida, ovaluri). Pe langa acestea, i-am facut o plansa micuta cu litera O si o fotografie cu omida si cartonase magnetice cu cateva imagini pe care sa le asocieze cu litera O (cartonasele au ramas de fapt pe tabla magnetica dupa ce au fost descoperite in cosulet).




Ema a ales de cateva ori sa cerceteze cosuletul, a scos pe masa lucrusoarele din el, s-a jucat cu una alta, le-a aranjat, am repetat cuvintele, etc..



Cartonase Montessori in 3 parti. Cartonase cu aceleeasi cuvinte folosite si la cartonasele magnetice, ideea e ca Ema sa potriveasca atat cele doua imagini identice, cat si cele doua cuvinte identice, deocamdata, pentru varsta ei, e suficient. Mai multe despre informatii despre cartonaslee Montessori se pot citi aici.

Activitate senzoriala


I-am ingropat in orez (unul din cuvintele noastre cu litera O ) obiectele din cosulet si Ema a trebuit sa le gaseasca si sa potriveasca cartonasele magnetice recuperate din orez pe o plansa cu imagini.


 Mi-ar place sa facem si cate un craft pentru fiecare litera, pentru ca la sfarsit sa avem un alfabet al nostru special, doar ca ideea asta mi-a venit dupa ce am terminat deja activitatile pentru literele O si M, probabil o sa revenim. Idei foarte interesante pentru activitati de genul acesta, "litera sapatamanii" si pentru crafturi si litere se gasesc aici pe Pinterest.
 

Ema, 22 luni

4 comments:

  1. Felicitări! Lecția voastră e superbă!

    ReplyDelete
  2. Bine te-am regasit !.... Nu am mai vazut-o pe Ema demult, cam de cand era dovlecel !...Ce frumusete de fetita avem !..de cum am citit titlul blogului pe un alt blog drag mie , am stiut ca esti tu !....frumoase si inspirante activitati !...o sa te adaug la lista mea de bloguri cu oameni frumosi ! Va imbratisez cu drag !

    ReplyDelete
  3. Foarte interesanta idee cu cosuletul pentru fiecare litera! O vom prelua si noi :). Noi am invatat literele din mers. Sincer nici nu mi-am dat seama cum. V a parut foarte interesata de ele si ma tot intreba ce e asta, ce e asta... si uite asa cand am achizitionat primul nostru Abecedar, la varsta de un an si o luna, fetita mea deja le stia pe toate. Mi-am propus, insa, sa fac activitati special pentru fiecare litera. Sa aveti mult spor in continuare!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ce repede a invatat V literele! Si Ema le stie cam pe toate si le arata pe ici pe colo, dar tot m-am gandit ca sunt foarte utile activitatile centrate pe cate o litera o data, pacat ca ne-am cam abatut de la plan pana acum, pentru ca am avut o perioada in care am facut activitati mai putin structurate, mai mult in functie de inspiratia de moment...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...