Tuesday, February 11, 2014

Habitatul pinguinilor - joaca imaginativa pe panoul luminos



In ianuarie la sfarsit au venit si la noi zapezile si temperaturile scazute (chiar de minus 20 de grade), asadar a fost foarte potrivit sa incepem o serie de activitati despre animalele polare. Ema a primit de Craciun mai multe carti despre animale polare, dintre care una cu sunete, si niste figurine: un urs polar, o balena si o colectie intreaga de pinguini (tubul cu pinguini de la Safari mai exact). Am folosit asadar in aceasta perioada foarte mult, atat cartile, cat si animalele noastre polare.

 



Una din activitatile pe care am inventat-o intr-o zi a implicat o punga pentru congelator in care am pus gel de par albastru si vopsea albastra si pe care am lipit-o apoi cu banda adeziva pe panoul nostru luminos. Lumina a facut ca gelul de par translucid sa para cumva magic, si combinat cu vopseaua, mai lichida, au format niste valuri perfecte pentru pinguinii nostri.


Ca si fundal pentru scena aceasta am folosit una din cartile despre animale polare, "Tinutul fulgilor de nea", carte in care am gasit o ilustratie fantastica, in care puisorii de pinguini se adapostesc de frigul si vanturile polare la parintii lor in brate :)
 

Pornind de la imaginea din cartea, am putut vorbi asadar putin despre conditiile de viata din tinuturile arctice, despre cum se organizeaza pinguinii, stand lipiti unii de altii ca sa se incalzeasca, despre cat de grijulii sunt parintii pinguini cu puisorii lor :) Am refacut cat de cat scena din carte punand peste oceanul nostru din gel de par bucatele de vata pe langa care se tot adaposteau pinguinii. Cei mai curajosi se aventurau in apele reci sa caute pestisori pentru mancat :)
 

Ema a avut la dispozitie si betisoare cu capetele invelite in vata, pentru a desena diferite forme in punguta cu gel si vopsea, e o experienta senzoriala interesanta, ca un fel de pictat, dar fara murdarie :) Cu cat se amestecau mai mult gelul si vopseaua, cu atat parca se crea un mediu mai fascinant pentru micutii pinguini.



Pentru ca in cartea noastra am gasit o imagine tare draguta cu o balena si puiutul ei in apa, Ema si-a invitat si balena ei la joaca pe panoul luminos :)


"Baby it's cold outside" - da, e frig afara, perfect pentru o seara magica in compania animalelor polare :)



Ema - 2 ani si 3 luni

7 comments:

  1. Oau !...superb !...o adevarata comoara panoul luminos ...si cata bucurie in ochisorii printesei !

    ReplyDelete
  2. da, creaza o atmosfera magica panoul asta :) multumesc frumos de vizita :)

    ReplyDelete
  3. Imi place panoul luminos! L-ati achizitionat sau e "homemade"? Mi-ar placea mult sa avem si noi unul asemenator pentru activitatile noastre!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panoul nostru l-a facut taticul Emei, deci da, e homemade :) Si e foarte, foarte util pentru o multime de activitati!

      Delete
  4. Cata imaginatie! Am gasit recent cartea cu animalele polare. Acum caut animalutele din carte, pentru jocuri similare. Panou luminos nu am, prioritatea este alta momentan, dar am retinut ideea. Multumesc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu multa placere, multumesc si eu pentru vizita si ma bucur ca v-am putut inspira :)

      Delete
  5. Buna! V-am descoperit din intamplare, nu am apucat sa citesc foarte mult despre voi, dar ce am citit mi-a placut tare mult. Am si eu doi pui, de 5 si de 2 ani cu care am improvizat un panou luminos dintr-o cutie de la ikea, dar as vrea sa il pot pune la treaba pe bunic pentru o lucrare ca la carte asa cum e a voastra. Imi poti da, te rog, detalii despre cum a facut sotul tau acest minunat panou? Eventual, poate faci un post separat pe blog (daca nu e prea mult pentru tine!), am vazut ca multi din comentatorii tai sunt impresionati de acest panou...poate nu e chiar asa complicat de facut pe cat ne imaginam cu totii :))
    M-am indragostit de-a dreptul de cutia in forma de casuta de aici http://clipe-frumoase-cu-ema.blogspot.ro/2013/11/invitatie-la-explorat-cutie-senzoriala.html?m=1
    Este ceea ce eu visez de multi ani pentru depozitarea micilor obiecte delicate, ce pot fi puse in valoare in asemenea casute :)). Imi poti spune, re rog, de unde ai cumparat-o?

    Merci mult!
    Dani

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...