Saturday, March 15, 2014

Idei de joaca si activitati pentru familiarizarea cu literele numelui


 Am citit la inceputul lunii martie postarea aceasta, despre organizarea activitatilor in functie de sarbatorile (mai mari sau mai mici, mai cunoscute sau mai putin cunoscute) din luna martie si am aflat astfel de exemplu ca pe 1 martie e Ziua Porcului, iar prima saptamana intreaga din martie e dedicata sarbatoririi numelui. Mi s-au parut niste idei dragute sa le preluam si noi in activitatile noastre. Cred ca am sa acord o importanta mai mare de acum "sarbatorilor" de acest gen, deoarece e chiar distractiv de planificat activitati in jurul lor. Despre purcelusi am sa fac o postare separata, acum vreau sa va prezint cateva idei de activitati care sa-i familiarizeze pe copii cu literele din numele lor, adesea primele litere pe care acestia le retin.




Un tablouas simplu dar deosebit pe care l-a facut Ema acum ceva timp, in ianuarie:


Am lipit pe o panza canvas banda adeziva in asa fel incat sa scriu EMA, iar apoi am lasat-o sa picteze in voie. Dupa ce s-a uscat vopseaua am dezlipit incet banda si numele a ramas alb.


Un astfel de tabouas poate reprezenta o decoratiune deosebita pentru camera unui copil mic, avand in vedere ca este realizat chiar de el singur :)


Pe panoul luminos, o activitate de potrivire a literelor care formeaza numele copilului, am scris literele pe biletele post-it si apoi Ema a pus peste ele literele magnetice corespunzatoare. Am folosit ambele nume ale Emei, ca sa aiba mai multe litere de potrivit :)



Formarea literelor numelui cu ajutorul unor betisoare. Da, E-ul e cam disproportionat, dar betisoarele erau prea groase pentru a putea fi rupte, sa le fac mai scurte.


 Activitatea a avut oricum mare succes, e un fel de puzzle la urma urmei. Ema se preface mereu ca scrie litere, dar cum nu reuseste absolut deloc, a avut ocazia sa le "scrie" cu betisoare :)


Si iarasi o activitate de potrivire a literelor numelui, cu inimioare decupate din picturile Emei :) Despre ideea asta am scris mai multe aici.


Intr-o seara am scris mare pe tabla cu creta numele Emei si apoi ea a incercat sa stearga literele cu un penson inmuiat in apa. E un fel de exercitiu de prescriere pentru copii mai mari, care pot copia intocmai liniile ce alcatuiesc literele, familiarizandu-se astfel cu felul in care acestea se formeaza, pentru Ema a fost doar distractia de a sterge cu apa ce am scris eu pe tablita. Am repetat activitatea de mai multe ori, eu scriam, ea stergea bine-bine, apoi imi cerea iarasi sa scriu si tot asa. Ba pe la o bucata a luat creta si se prefacea ca ea scrie E, M, A :)


Anul trecut in decembrie Ema a primit de la mine de Craciun un set de cuburi decorate cu literele care formeaza numele ei. M-am gandit ca ar fi usor pentru ea sa isi invete numele intreg jucandu-se cu niste cuburi dragalase, cu bufnite, preferatele noastre :) Cuburile sunt in acelasi timp si foarte decorative, arata bine asezate in ordine pe un raft si ma gandesc ca ar fi un cadou perfect pentru un bebelus nou nascut de exemplu :)


Da, cubul cu litera R a suferit un mic accident chiar cu o zi inainte sa ma gandesc sa le fotografiez :) - se poate observa in fotografia de la inceputul articolului. Ema e intr-o faza in care trebuie sa cojeasca tot ce prinde, culori cerate, usturoi, si s-a gandit ca si cuburile ar fi numai bune pentru o astfel de activitate de motricitate fina :)


Cam astea sunt ideile noastre de joaca si activitati potrivite in Saptamana Numelui. Voi ce idei aveti pentru astfel de activitati?

Ema, 2 ani si 4 luni

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...