Saturday, January 18, 2014

Explorand culori si forme pe panoul luminos



Anul trecut cam pe vremea asta, cand Ema avea putin peste un an si eu ma documentam despre metode educationale, am intalnit intamplator pe un blog idei de joaca folosind un panou luminos, "light panel" sau "light box" in engleza. Am ramas de atunci fascinata de posibilitatea de a folosi in acest fel lumina si umbrele, pentru a imbogati joaca si mai ales joaca senzoriala. Nu mai stiu exact despre care blog era vorba, dar idei de acest gen sunt foarte, foarte multe pe siteurile/blogurile despre copii mici si pot fi gasite cu o simpla cautare pe Google ( sau pe Pinterest, preferatul meu ).



Evident ca mi-am dorit sa avem si noi un panou luminos, dar iarna a trecut cumva repede iar o data cu venirea primaverii am gasit noi si noi ocupatii, Ema era oricum si cam micuta, asadar am amanat ideea pana anul acesta, cand taticul Emei a reusit sa ii construiasca un panou luminos perfect. Sunt in cautare asadar in ultima vreme de materiale colorate si transparente pentru a le folosi la joaca noastra cu lumina si am reusit sa improvizez pana acum cateva activitati cu obiecte pe care le aveam deja prin casa.


 Prima activitate pentru panoul luminos a fost una de sortare pe culori, folosind niste cerculete colorate si niste paharele transparente de la bucataria Emei (paharele fac parte dintr-un set de accesorii de bucatarie de la IKEA si s-au nimerit sa fie in aceleasi culori ca si cerculetele pe care le aveam de ceva timp). O activitate foarte simplu si rapid de alcatuit, dar fascinanta, datorita felului minunat in care se vad obiectele atunci cand sunt luminate. Joaca pe panoul luminos cu cerculetele, in rest fiind intuneric, a fost ca o explozie de culori, o adevarata explorare a culorilor in stil Reggio.



Culegerea pieselor una cate una si transferatul lor in paharelul potrivit este si un bun exercitiu pentru dezvoltarea motricitatii fine. Cum pentru Ema sortatul pe culori este deja o activitate prea simpla, n-a durat mult pana sa incerce sa faca si altceva cu materialele puse la dispozitie si anume sa creeze obiecte sau peisaje cu cerculetele :)


Piesele de la un joc de constructii, in diferite forme si culori, s-au dovedit de asemenea foarte potrivite pentru joaca pe panoul luminos. Am adaugat si niste paie transparente si Ema a putut sa le cerceteze si sa le aranjeze dupa plac. Practic orice obiecte prin care trece lumina pot fi integrate in activitati de acest gen.


Cum scriam in introducere, folosirea panoului luminos reprezinta o idee fantastica pentru a imbogati si joaca senzoriala, asadar abia astept sa il folosim si pentru activitati de acest fel. Ma gandesc sa facem cumva sa si pictam pe el, dar probabil pentru asta i-ar trebui un fel de protectie...cat de minunat ar fi totusi, vopsea luminata :)


Ema, 2 ani si o luna

13 comments:

  1. Ce minunat e panoul vostru. Şi noi ne gândim să îi facem unul măsmăruţei, acum e momentul cel mai bun. Jetoanele colorate de unde le ai? O idee buna pe care am văzut-o la un moment dat, pentru aceste panouri luminoase, este joaca cu sare (sau alte materiale asemănătoare), se pot crea desene cu umbre, asta dacă nu intentionează să o mănânce sau să o împrăştie în afara panoului:)

    ReplyDelete
  2. Buna, multumim pentru vizita :) Jetoanele sunt cumparate de pe un site cu materiale educationale, Omfal, sunt anume pentru sortat pe culori, dar pe panoul luminos sunt mult mai interesante :) Da, ne-am jucat si noi intre timp cu sare (articolul e scris mai demult, dar abia acum am apucat sa ii atasez pozele si sa il public :) ). Am pus sarea intr-o tavita transparenta peste panou si chiar se vede minunat si e un material perfect pentru creat desene cu degetelele... Ema nu duce la gurita materialele de genul asta, nici nu arunca intentionat, dar se imprastie oricum :) Joaca in sare e preferata ei in ultima vreme, si mie mi se pare foarte relaxanta :)

    ReplyDelete
  3. Setul acesta de poligoane l-am pus in wishlist, langa light table: http://www.toyz.ro/sortare-forme-si-culori/learning-resources/poligoane-colorate-set-450-buc/ Scotocesc si dupa un set de forme geometrice in spatiu, nu stiu unde am ratacit linkul! :))

    ReplyDelete
  4. ce faine sunt poligoanele, absolut perfecte ar fi pentru panoul nostru... sa-mi dai te rog si linkul spre formele geometrice daca il gasesti... mie mi-a ramas gandul la niste cuburi superbe, cu margini de lemn si in interior cu apa colorata, de la Plan Toys: http://www.jucarii-online.eu/products/Plan-Toys-jucarii-lemn-Cuburi-cu-apa.html?utm_source=shopmania&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link

    ReplyDelete
  5. Nu reusesc sa dau peste link, era un set ca acesta - http://www.ebebel.ro/learning-resources-forme-geometrice-din-lemn.html - numai ca nu din lemn, tot din plastic colorat ca poligoanele... Daca le dau de urma, ma intorc si las mesaj!

    ReplyDelete
  6. Copiii sunt intr-adevar fascinati de astfel de activitati.Noi numim acest panou luminos "masa luminoasa" si-l folosim in gradinita.Felicitari !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imi imaginez ca e un instrument foarte util la gradinita :) Multumesc mult pentru vizita!

      Delete
  7. Hi-hi-hi! Banuiam eu ca v-ati aprovizionat cu jetoane de le Omfal.
    Iar panoul e senzational. Poate ne dai si ceva detalii despre materialele pe care le-a folosit sotul. ;-)
    Irina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irina, da, sunt lucruri asa de frumoase si utile la Omfal :) Panoul e alcatuit dintr-o bucata de plexiglas care are atasate de-a lungul marginilor LED-uri, si o rama. Daca vrei detalii mai exacte, intreaba-ma te rog, poti sa imi trimiti un mail.

      Delete
  8. Arata ca un panou led pt tavane.
    Ai idee ce lumineacenta are? Eu ma gandeam sa cumpar un panou led din Dedeman...frica mea e insa ca ar lumina cam tare....

    ReplyDelete
  9. Arata ca un panou led pt tavane.
    Ai idee ce lumineacenta are? Eu ma gandeam sa cumpar un panou led din Dedeman...frica mea e insa ca ar lumina cam tare....

    ReplyDelete
  10. Arata ca un panou led pt tavane.
    Ai idee ce lumineacenta are? Eu ma gandeam sa cumpar un panou led din Dedeman...frica mea e insa ca ar lumina cam tare....

    ReplyDelete
  11. Buna, imi poti detalia din ce este facuta masuta?
    Plexiglas trasparent ca geamul? leduri lungi si subtiri? Multumesc

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...