Monday, March 10, 2014

Cine nu papa verdeata...



Ema are niste ratuste de cauciuc, din acelea pentru baie, pe care le adora pur si simplu. S-a jucat in toate felurile cu ele, inca de cand era foarte mica, mai putin la baita pentru ca pe vremea cand facea baie in cadita prefera sa se joace cu niste bilute, iar acum face doar dus :) De-a lungul timpului am gasit o multime de utilitati pentru ratuste, dar in ultima vreme le foloseste chiar foarte mult si la activitati, pentru ca am observat ca sunt putin transparente si arata foarte frumos pe panoul luminos. De altfel, ratustele s-au cam mutat cu totul pe panoul nostru luminos si Ema gaseste parca in fiecare zi ceva nou de facut cu ele :)




A inceput prin a le hrani cu bulinutele noastre colorate si transparente, care au stat si ele o perioada cam mereu pe panou, singure. Intamplator, ratustele au aceleasi culori ca si bulinele si ca si paharelele transparente de la Ikea, pe care iarasi le folosim frecvent la joaca noastra cu lumina (in pozele de mai sus ratusca roz nu stiu de ce lipsea si a fost inlocuita cu inca una galbena, dar exista si ratusca roz :) ). Cu aceste obiecte asadar e destul de usor de inventat jocuri si activitati. Ema poate sorta pe culori bulinutele in paharele, prefacandu-se ca le da sa manance ratustelor. O alta varianta e sa insire bulinele in fata ratelor in timp ce le numara sa fie sigura ca nu a dat vreunei ratuste mai multe buline decat au celelalte. Am observat ca atunci cand in joaca ei sunt implicate personaje (animale, omuleti), personaje in jurul carora poate construi povesti, e mult mai motivata sa faca lucruri care de altfel o cam plictisesc, cum ar fi sa numere :) Motivata deci sa dea fiecarei ratuste un numar egal de buline, sa nu fie nici una suparata, Ema a inceput sa numere fara probleme :) Paharele pot fi folosite de asemenea si pe post de scaunele (iar scaunelele pot deveni in functie de situatie olite - ideea Emei) sau, puse pe caputul ratustelor acestea pot sa joace cuc-bau unele cu altele :) Cum spuneam, multiple posibilitati de joaca folosind obiecte putine si simple.


De cateva zile Ema are o noua poezie preferata din cartea Luciei Muntean, "Rata". A ramas impresionata de faptul ca ratustele ar manca verdeata si ca cine nu mananca nu poate creste, nu are energie, nu se poate juca... Ea de felul ei mananca foarte bine legume, spanacul e chiar preferatul ei, asadar mereu il indeamna pe baietelul din poezie sa guste si el, pentru ca "vedeata e buna, ale vitamine, baietelu!"


Repetand ea cateva zile versul preferat din poezie, "Cine nu papa verdeata..." a realizat ca ratustele noaste nu aveau verdeata sa manance! Asadar a trebuit sa gasim o solutie si am folosit pana la urma niste perlute decorative si transparente, care se vad nemaipomenit de frumos pe panoul luminos si pe care le-am primit de la Julia Toys.
 

Perlutele au fost perfecte ca si verdeata. Le-am pus intr-o cutie de plastic transparenta, am adaugat o lingura si paharelele noastre, iar Ema a putut sa isi hraneasca in voie ratele cu verdeata :) Manipulatul bilutelor mici, transferatul lor cu ajutorul linguritei din tava in pahare, varsatul dintr-un pahar in altul, toate acestea constituie o experienta senzoriala in sine.


 Ema cere acum cam o data la doua zile verdeata pe panoul luminos, pentru ratuste, dar, urmand sfatul acestora si fiind convinsa ca verdeata face bine, a incercat intr-o zi sa hraneasca si o bufnita - husa de telefon :)


 In mod normal panoul e aprope permanent pe masuta ei si fie are ratuste, buline si pahare, fie ratuste, verdeata, lingura si pahare :) Chiar si cutiutele in care depozitam bilutele verzi sunt intamplator un pic transparente fiind astfel perfecte pentru folosit pe panou.


 Am mai primit de la Julia Toys si o colectie de litere transparente si magnetice, iar Ema se joaca si cu ele cu mare placere, asadar se regasesc si ele frecvent pe panou. In fotografia de mai jos Ema incerca sa potriveasca literele transparente cu literele ei de la tablita magnetica.


Cand nu avem o activitate mai deosebita (cum ar fi cutia cu sare prezentata aici, sau activitatea cu pinguini de aici), cam asa foloseste Ema panoul luminos, aproape in fiecare zi.


Multa inspiratie la joaca si nu uitati de verdeata, mai ales ca vine primavara in curand :)

Ema, 2 ani si 3-4 luni

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...