Thursday, March 13, 2014

Dragii nostri ghiocei



Acum doua zile Ema a cules din micuta noastra gradina primii ghiocei, mi i-a adus in casa si m-a indemnat cu mare grija sa ii pun in apa. Stie ca florile au nevoie sa apa ca sa traiasca. M-am gandit asadar sa amenajez un coltisor pentru ghioceii culesi de Ema, ca sa putem analiza si admira gingasele flori de inceput de primavara.





Coltisorul nostru de primavara e alcatuit deocamdata din niste crengi de "matisori" (noi asa le spunem pe aici, nu stiu exact cum se cheama), ghioceii din gradina, un puzzle cu ghiocei, un micut copilas-ghiocel (facut de talentata Coca) si un cartonas cu informatii despre aceste flori.


Cartonasul face parte dintr-un set de carduri USBORNE, carduri primite de la Micul Cititor si pe care le vom folosi din plin primavara asta, pentru ca am de gand sa studiem cat mai multe flori lunile ce urmeaza.


Dupa ce am analizat ghioceii din gradina, si am observat ca au tulpina, frunze si petale, Ema s-a apucat sa scoata toate micile piese ale puzzle-ului si sa le puna dupa aceea inapoi. A avut nevoie de putin ajutor, avand in vedere ca unele piese sunt destul de asemanatoare intre ele.

 

 Partea interesanta a fost pentru Ema cand, tot scotand ghioceii din paharelul lor, a observat ca poate "picta" cu coditele ude :) Copil fascinat de pictat, asta e clar, pana si pictura cu apa e buna in lipsa de altceva :) Oricum, descoperirea asta a Emei, ca ghioceii ar fi buni pe post de pensoane, m-a inspirat sa ii pregatesc pana la urma o invitatie la pictat cu floricele :)


Dupa ce a terminat si puzzle-ul, Ema a mai petrecut ceva timp tot aranjand ghioceii in paharelul lor, i-a aliniat pe masuta, i-a pus unul cate unul inapoi, i-a scos iarasi si tot asa, pana a considerat ca stau bine si ca ar fi cazul sa se odihneasca si sa bea niste apa :)
 

Pare foarte incantata de micutii ghiocei, asadar abia astept sa mergem sa culegem mai multi, pe acelasi camp de pe care culegem ghiocei in fiecare primavara de ani multi, e o traditie a noastra pe care o respectam an de an. Ea a fost deja de doua ori la cules ghiocei pana acum, dar nu-si mai aminteste si sunt sigura ca anul acesta va aprecia altfel experienta, toata ziua repeta cum vine primavara, inverzeste iarba si apoi rasar floricele pe care le culege ea :) Si cum primavara vin multe, multe pasarele care ciripesc toata ziua :)

Cum a explorat Ema ghioceii pana acum 

 


Anul trecut la inceputul primaverii, Ema analiza ghioceii intr-un mod mult mai bebelusesc, intr-o cutie senzoriala cu cereale pentru bebe, reprezentand zapada :)
 


Tin minte ca acum un an la sfarsitul lui martie inca ningea foarte tare, asadar un sensory bin cu zapada din care rasar ghioceii a parut foarte potrivit si chiar a fost printre cele mai apreciate activitati senzoriale ale Emei de pe vremea cand avea intre 12-18 luni. Despre alte cateva activitati senzoriale din acea perioada am scris in articolul acesta.


Iar acum 2 ani, pe cand Ema avea numai 5 luni, tot ce putea face era sa scoata ghioceii din paharelul lor, aruncandu-i in toate partile, iar apoi sa-i stranga cat mai tare in manute :)

 

Chiar si numai manevratul simplu al ghioceilor sunt convinsa ca a reprezentat o experienta senzoriala interesanta pentru un bebelus mic si dornic sa isi foloseasca simturile pentru a invata despre lumea in care s-a nascut.

Ghiocelul meu drag in prima lui primavara :)


Ema, 2 ani si 4 luni (la activitatile de anul acesta)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...