Sunday, December 1, 2013

Idei de activitati pentru luna decembrie (Calendar de Advent ziua 1)



Astazi incepem sa folosim Calendarul de Advent. Cum am explicat si aici, calendarul nostru e unul cu activitati de Craciun. In fiecare zi pana pe 24 vom lua cate un pliculet din calendar si vom citi pe tagul din interiorul lui ce activitate vom face.



Calendarul a fost construit destul de simplu: pe o rama rosie, de la un tablou vechi, am lipit patru panglici cu motive de Craciun. Am creat pe calculator 24 de pliculete, le-am printat si le-am ansamblat dupa explicatiile de aici. Am lipit pe ele niste cerculete din lemn cu numere, dar ar fi mers si niste numere printate pur si simplu si lipite cu pernute 3D, pentru a iesi mai mult in evidenta.



Am creat apoi tagurile cu activitati, am inclus pe fiecare si cate o imagine reprezentativa pentru ceea ce vom face in ziua respectiva, pentru ca sa aiba si Ema o idee in avans, le-am printat, decupat, am capsat cate o bucatica de panglica in partea de sus a fiecaruia si le-am introdus in pliculete.



Am agatat pliculetele in ordine pe cele 4 panglici, cate 8 pe fiecare rand. Aveam din alti ani niste carligase mici decorate de Craciun, dar nu mi-au ajuns asa incat am facut eu cateva in plus, am lipit pur si simplu pe niste carlige mici de lemn cateva stelute  luate dintr-o ghirlanda. Si asa a iesit calendarul nostru pana la urma:



 Calendar de Advent - Ziua 1


Fiind si Ziua Romaniei azi si pentru ca pe ultima suta de metri am planificat si vreo doua activitati cu tema asta, am ales pentru astazi ceva mai simplu, sa citim o carte de Craciun. E metoda perfecta sa incepem sa ne familiarizam cu reni, Mos Craciun, brad, cadouri...


Am ales o carte adorabila "Apasa si asculta Craciunul", de la editura Crisan, Ema a fost put si simplu incantata, am citit povestea, i-a placut de Mos Craciun, a spus ca are caciulita rosie, am ascultat clopotetii renilor, colindele pe care le canta animalutele din padure, ne-am bucurat pentru animalute cand au primit cadouri, Ema fiind innebunita dupa cadouri i-a placut tare mult ideea cu Mosul care vine si le aduce de Craciun, ca sa ne bucuram. Nu am sa-i spun ca Mos Craciun aduce cadouri doar la copiii cuminti, n-am nici un interes sa o manipulez cu asta, Mosul va aduce cadouri pentru ca e Craciunul, un motiv de bucurie, iar cadouri aduc bucurii :)... A inteles ca intai trebuie sa vina iarna, zapada (la noi nu a nins inca), apoi trebuie sa facem un brad mare, asa ca familia de iepurasi din carte, cantam colinde, ii pregatim prajituri si Mos Craciun, pe urma vine si el cu cadourile. Renii nu pot s-o conving deocamdata ca nu sunt cerbi, dar e bun si asa  :) Dupa ce am pus cartea cea noua langa restul cartilor, a luat-o din proprie initiativa inca de cateva ori, sa caute imaginile ei preferate si sa apese pe butoane, sa auda colindele mai ales, si canta si ea "la-la-la" pe melodiile de acolo, e tare scumpica :)

Ce mi s-a parut interesat e ca a inteles ca maine vom face alta activitate din calendar, din plicul unde scrie 2, i l-am aratat si de atunci ma tot intreaba "atate doi?" , adica "activitatea doi?" :)

Ce alte activitati mai avem planificate? Fac o lista mai jos poate cautati inca inspiratie, ordinea nu e cea in care vom face activitatile, pentru ca sincer nici nu-mi amintesc in ce ordine le-am pus in plicuri : )

1. Vom avea un brad mic pe care il vom decora doar cu ornamente speciale, de lemn sau facute de noi.
2. Ema va descoperi in una din zile pe usa de la frigider un brad mare din hartie, cu ornamente magnetice pe care sa le tot aranjeze cum doreste.
3. Vom explora o cutie senzoriala de Craciun.
 

4. Vom avea o zi dedicata omului de zapada ( cel mai probabil vom avea o invitatie de a crea un om de zapada, asa ca aici, si o gustare cu om de zapada).
5. Vom avea de asemenea o zi pentru Mos Craciun ( craft - inca nu m-am hotarat la unul anume - si gustare)
6. Si vom avea si ziua renului Rudolf ( gustare si vom incerca sa facem un ren cu amprenta de la piciorus, asa ca aici).
7. Vom stampila cu forme de prajituri, folosind vopsea rosie si verde, asa ca aici.


8. Vom face un ornament in forma de bradut, asa ca aici, mi se pare usor de facut chiar si de catre Ema.
9. Intr-o zi am scris pe tag doar "Facem un ornament de Craciun" - sunt asa de multe idei incat am vrut sa las intr-o zi sa fie ca un fel de activitate la alegere, in functie de ce mi se pare interesant in ziua in care pica tagul- nu mai stiu in care plic l-am pus :)
10. Voi alcatui pentru Ema doua invitatii la joaca cu plastilina, forme de decupat si "loose parts" pentru decorat. Intr-o zi vom decora braduti (si probabil si alte ornamente) din plastilina verde imbunatatita cu sclipici, ...
11. ... iar in alta zi vom decora oameni de turta dulce din plastilina, sper eu, facuta in casa, cu scortisoara, asa ca aici. Daca nu imi reuseste reteta, ma gandesc ca se poate folosi pur si simplu plastilina galbena pentru activitatea asta.


12. Vreau sa facem intr-o zi o decoratie cu amprenta Emei de la manuta, asa ca aici.
13. Iar in alta zi tot cu amprentele de la manute vom incerca sa facem o felicitare, nu stiu exact cum vreau sa fie, am mai multe idei.
14. Ema va picta niste braduti de hartie si apoi vom face o ghirlanda din ei, asa ca aici.
15. Pentru duminici si pentru unele zile mai aglomerate, tagul din pliculet va sugera o activitate care nu implica decupat, lipit, murdarit :) Intr-o zi vom avea un joc de memorie cu tematica de Craciun, joc pe care urmeaza sa il fac eu de acum.
16. Iar in alta zi vom avea o activitate de facut perechi din cate doi braduti decorati la fel.
17. Vom coace si vom decora prajituri pentru Mos Craciun.
18. Vom incerca de asemenea sa facem omuleti din turta dulce reala, nu doar din plastilina :)
19. Vom avea si o activitate care implica o casuta de turta dulce, nu sunt hotarata daca vom face o casuta reala, sau daca vom decora doar una din carton.
 

20. Ii vom trimite intr-o zi o scrisoare lui Mos Craciun, n-am idee cum o vom realiza inca, ma tem ca daca o las doar pe Ema sa scrie Mosul n-are sa inteleaga nimic, probabil vom face o combinatie intre scris si lipit :) Ema nu e interesata deloc de colorat inca, era toata ziua vrea sa scrie, incearca sa faca forme geometrice si cifre.
21. Ii voi alcatui Emei o "lume micuta" pentru joaca imaginativa, cel mai probabil va fi o scena reprezentand Craciunul pentru animalele din padure, ca si asa ne sunt dragi noua animalutele astea. Mi-a placut foarte mult ideea de aici.
22. Vom picta si decora un bradut de lemn pe care l-am gasit printre ornamente la Carrefour, inca nu stiu exact cum, ideea e ca il vom infrumuseta noi :)
23. Intr-o zi Ema va gasi tablita magnetica imbracata in fetru si va avea la dispozitie mai multe elemente de fetru pentru arajat, decorat: un bradut cu ornamente si cadouri, un omulet de turta dulce pentru decorat, sper ca si un Mos Craciun de imbracat cu hainute, depinde ce am sa reusesc sa fac :)
24. Si mai avem o zi in care am scris pe tag ca vom citi o carte de Craciun, si cam astea sunt activitatile pe care imi doresc sa le punem realiza luna asta.

Ema, 2 ani si o luna

3 comments:

  1. ce ma bucur ca v-am regasit, dragele mele, ati crescut frumos, frumos!

    ReplyDelete
  2. multumesc mult, roxana! eu va mai urmaream asa, din umbra, ai niste copii maaari si minunati!

    ReplyDelete
  3. Adriana, sunt indragostita de calendarul vostru de Advent. Poti sa-mi zici in pasi scurti cum ai creat pe calculator cele 24 de pliculete? Multumesc anticipat! Oana

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...